Drets Humans

Amnistia Internacional denuncia que la pandèmia ha minvat els drets dels presos

  • Les presons estan a més d’un 110% de la seva capacitat en més d’un centenar de països

  • La salut mental dels reclusos s’ha vist afectada per les estrictes mesures a què han estat sotmesos

Amnistia Internacional denuncia que la pandèmia ha minvat els drets dels presos
2
Es llegeix en minuts

Mentre el món està submergit a la campanya de vacunació contra la Covid, Amnistia Internacional publica un nou informe en què es parla d’un dels grups més oblidats durant aquest any de pandèmia: els presos. Al document, Oblidats rere les barres, l’organització denuncia que les presons s’han convertit en un focus important de propagació del virus i demana que es prenguin mesures per evitar la massificació d’espais.

L’estudi reflecteix que, a 102 països, l’ocupació de les presons supera el 110% i que les persones que hi resideixen gairebé no tenen accés a proves PCR, sabó o equips de protecció individual(EPI) com les mascaretes. «Nombrosos països amb nivells de massificació perillosament alts a les presons, com per exemple Bulgària, Egipte, el Nepal i la República Democràtica del Congo, continuen sense abordar els motius de preocupació que desperten els brots de Covid», segons indica Netsanet Belay, director d’Investigació i Treball d’Incidència d’Amnistia Internacional.

I no només això. Es fa molt difícil saber el nombre exacte de presos que s’han contagiat , ja que els governs no estan donant les xifres concretes de malalts i morts als centres penitenciaris, tot i que les dades de què disposa Amnistia Internacional són «preocupants». Per evitar l’expansió, els governs d’arreu del món estan portant a terme violacions contra els drets humans. «L’ús excessiu del règim d’aïllament per garantir la distància física, i l’aplicació de mesures inadequades per pal·liar els efectes perjudicials d’aquest aïllament» són alguns dels mètodes que ha donat a conèixer Belay.

Perjudici per a la salut mental

Notícies relacionades

Països com el Regne Unit i l’Argentina han tingut presos aïllats fins a 23 hores al dia durant setmanes o mesos. «S’han imposat quarantenes i aïllaments excessius i abusius per contenir la propagació», insisteix el director, que afegeix que aquesta situació «podria constituir un tracte cruel, inhumà i degradant». A tot això se suma la prohibició, en molts casos, de no veure les seves famílies, cosa que afecta directament la salut mental dels reclusos. «S’ha privat la població penitenciària del fil que la manté connectada al món exterior», explica Belay.

Des de l’organització, s’ha volgut recalcar que els presoners estan sent oblidats també a l’hora de la vacunació, molts països guarden silenci sobre els seus plans per vacunaraquest grup de la societat, que és dels més vulnerables. «A mesura que es van definint les estratègies de vacunació, la no consideració de les persones detingudes com a grup prioritari tindrà conseqüències catastròfiques per als presos i preses, per a les seves famílies i per al sistema públic d’atenció a la salut», conclou Belay. Les condicions en què es troben els reclusos no permeten que es mantinguin mesures com la distància social o la higiene. És per això que Amnistia conclou l’informe pregant als Estats que incloguin els presos amb les mateixes condicions que la població general en els plans de vacunació contra el virus.