Va atemptar en tres spas amb empleades asiàtiques

El sospitós d’una matança d’Atlanta nega motius racials o polítics

  • Robert Aaron Long havia visitat alguns dels locals on va matar vuit persones, incloent sis dones asiàtiques

  • Home blanc de 21 anys, va declarar a la policia que tenia un problema d’addicció al sexe i va dir que volia «eliminar la temptació»

  • La matança posa el focus en l’augment de crims i assetjament contra la comunitat asiàticoamericana en la pandèmia

El sospitós d’una matança d’Atlanta nega motius racials o polítics
3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

 Una matança dimarts en tres spas de la zona metropolitana d’Atlanta, a Geòrgia, va deixar vuit morts, incloent set dones, sis de les quals asiàtiques. La matança, per la qual el mateix dimarts va ser detingut i interrogat el jove blanc de 21 anys Robert Aaron Long, que va confessar la seva autoria, va fer saltar immediatament les alarmes als Estats Units, on des que va començar la pandèmia de coronavirus l’any passat s’ha viscut un augment del 150% d’instàncies reportades d’atacs d’odi, assetjament i insults a membres de la comunitat asiàticoamericana, amb almenys 3.800 casos registrats des del març del 2020 fins al febrer pel grup Stop AAPI Hate.

Aquest dimecres, les autoritats han explicat que Long ha negat motius racials o polítics en les seves accions i les ha atribuït a problemes potencials d’«addicció al sexe», segons ha declarat el capità Jay Baker de l’oficina del xèrif del comtat de Cherokee, on van morir pels trets dues de les dones asiàtiques i un home i una dona blancs. Baker també ha remarcat que Long hauria pogut haver visitat anteriorment aquest o altres dels dos salons de massatges on va atacar amb un pistola comprada recentment. Ha explicat, així mateix, que Long ha dit que els veia com «una temptació per a ell que volia eliminar».

«Un problema a tot el país»

En aquesta mateixa roda de premsa el cap de la policia d’Atlanta, Rodney Bryant, ha advertit en qualsevol cas que la investigació encara està en una fase massa primerenca per descartar la motivació racial i també s’ha pronunciat l’alcaldessa de la ciutat, Keisha Lance Bottoms. «Fos quina fos la motivació d’aquest tipus, sabem que la majoria de víctimes eren asiàtiques», ha remarcat la primera regidora. «També sabem que aquest és un problema que està passant a tot el país. És inacceptable, és detestable i ha d’acabar».

Bottoms ha informat que Long, que va ser detingut en part gràcies a la col·laboració dels seus pares, es dirigia a Florida, segons han explicat les autoritats, amb l’objectiu d’atacar salons similars o un enclavament vinculat a la indústria del porno. I l’alcaldessa ha apressat també amb contundència a evitar la dinàmica d’«acusar o avergonyir les víctimes», recordant que els tres salons eren «negocis que funcionaven legalment».

Biden, Harris i Obama

L’FBI s’ha sumat a la investigació i tant el seu director, Christopher Wray, com el nou fiscal general, Merrick Garland, mantenien aquest dimecres una conversa telefònica amb el president Joe Biden, que ja va rebre informació dimarts a la nit. La vicepresidenta Kamala Harris, per la seva banda, ha definit l’ocorregut de «tragèdia», l’ha emmarcat en «un problema més gran al país, que és la violència» i ha recordat que no s’ha de tolerar «cap forma d’odi».

Notícies relacionades

A Twitter l’expresident Barack Obama ha vinculat la matança d’Atlanta amb «la desatenció a l’epidèmia més duradora (que la del coronavirus) de la violència d’armes de foc a Amèrica» i ha assegurat que, tot i que encara no estiguin clars els motius, «la identitat de les víctimes remarca un alarmant augment de violència antiasiàtica que ha d’acabar».

Focus en l’església cristiana

La detenció de Long també ha tornat el focus cap a l’església baptista del sud, de la qual era membre. La denominació cristiana fa uns mesos que està embolicada en un ferotge debat sobre raça i un dels seus líders ha emès un comunicat recordant que «els cristians han de liderar el camí al refusar escoltar i ampliar les veus dels qui inciten odi envers les poblacions minoritàries».