Escàndol a Alemanya

L’ombra de la corrupció s’allarga sobre la CDU.

  • El partit conservador de Merkel suma un tercer cas de possible corrupció amb l’ús de mascaretes contra la Covid

L’ombra de la corrupció s’allarga sobre la CDU.
1
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

La CDU a l’estat federat de Turíngia va confirmar aquest diumenge que tornarà una donació de 7.000 euros feta aquest any a la federació regional del partit. Diversos mitjans van apuntar que aquests diners eren fruit d’una mediació a favor d’empreses alemanyes productores de mascaretes protagonitzada pel diputat federal democristià Mark Hauptmann. Hauptmann va dimitir dijous passat per un altre cas de presumpta corrupció per haver-hi comissions procedents del govern autocràtic de l’Azerbaidjan a canvi de promoure la imatge del país caucàsic a Alemanya. L’ombra de la corrupció s’allarga sobre la CDU.

Notícies relacionades

El batejat com Maskengate enriquiment personal a canvi de mediació per a la compra de mascaretes enmig de la pandèmia– ja va deixar els últims dies dues dimissions en la fracció de la CDU-CSU al Bundestag: un diputat democristià i un altre de socialcristià es van veure forçats a deixar el grup parlamentari per la pressió de la direcció. El primer ja va renunciar a la seva acta de diputat; el segon s’hi resisteix.

Els més de 240 integrants del grup conservador van tenir fins a les sis de la tarda de divendres passat per comunicar per escrit si havien rebut comissions o les seves empreses havien fet negoci gràcies a la venda de mascaretes o altres productes mèdics. Tot i que encara no hi ha hagut reconeixement oficial de nous casos, el ministeri federal de Sanitat ja ha reconegut a través de mitjans alemanys que està en comunicació amb altres diputats federals que haurien caigut en les mateixes pràctiques. Sembla qüestió de dies o hores que es coneguin nous casos de comissions qualificades d’«inacceptables» i «immorals» per la direcció de la CDU.