VIOLÈNCIA MASCLISTA

Indignació per l’actuació violenta de la policia de Londres en la vigília per l’assassinat de Sarah Everard

  • La cap de la Policia Metropolitana, Cressida Dick, descarta dimitir malgrat l’allau de peticions

  • La ministra de l’Interior, Priti Patel, ordena una investigació sobre l’actuació en la vigília per Sara Everard

Indignació per l’actuació violenta de la policia de Londres en la vigília per l’assassinat de Sarah Everard
2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

La violenta resposta de la policia a una concentració pacífica dissabte a Londres en memòria de Sarah Everard, una dona assassinada presumptament pel seu marit, agent de les forces policials, ha provocat una onada de repulsa i peticions de dimissió de la màxima responsable de la Policia Metropolitana, Cressida Dick. El primer ministre, Boris Johnson, va parlar aquest diumenge amb Dick mentre centenars de persones es congregaven a la porta de la seu de New Scotland Yard per protestar pel comportament policial la nit anterior. A última hora, Dick va fer saber que no considera la dimissió i va defensar els agents que es van trobar «en una posició molt difícil».

«Cap de nosaltres hauria volgut veure les escenes que vam veure ahir», va assenyalar en un comunicat. Dick va dir que entenia perfectament, com a dona que és, «per què tanta gent volia acudir a presentar els seus respectes i deixar-ne constància». «Si hagués sigut una vigília i hagués sigut legal, hauria estat allà», va afegir. La ministra de l’Interior, Priti Patel, que manté tenses relacions amb la cap de la policia, ha encarregat un informe a un altre alt cap policial, Tom Windsor, sobre els incidents a Clapham Common, on Everard va ser vista amb vida per última vegada a principis d’aquest mes.

Maltractament i manca de tacte

Centenars de persones, majoritàriament dones, es van acostar al lloc per dipositar rams de flors i missatges d’indignació pel crim masclista. Una d’elles, amb màxima discreció, va ser Catalina, la duquessa de Cambridge. La vigília a l’aire lliure no havia sigut autoritzada per les restriccions actuals de la Covid. Al posar-se el sol, moment en què els concentrats van encendre espelmes i flaixos de mòbils, desenes d’agents van començar a dispersar les presents, van impedir que algunes de les dones prenguessin la paraula i van realitzar diverses detencions entre crits i escenes caòtiques mentre un helicòpter sobrevolava el lloc.

La foto d’una jove, Patsy Stevenson, de cara a terra amb les mans a l’esquena, emmanillada, i dos agents subjectant-la, ocupava la portada dels diaris i era compartida milers de vegades a les xarxes socials. Stevenson, de 28 anys, va dir després que no sabia encara per què l’havien detingut, va anunciar que pensa recórrer la multa que li han imposat i va fer una crida per protestar aquest dilluns a la plaça del Parlament.

Notícies relacionades

La manca de tacte de les forces de seguretat en un cas tan delicat ha provocat un fort rebuig que s’ha afegit a la revulsió per l’assassinat d’Everard, mentre tornava a casa seva, pel qual ha sigut inculpat l’agent Wayne Couzens. El moviment Reclaim these sreets (‘reclama aquests carrers’), que en principi havia fet la convocatòria i més tard la va anul·lar al no haver obtingut l’autorització, va condemnar l’actuació dels policies que «van maltractar físicament dones durant una vigília contra la violència masclista». L’alcalde laborista de Londres, Sadiq Kahn, va demanar explicacions sobre l’ocorregut mentre els liberals demòcrates exigien la dimissió de la màxima responsable de la Policia Metropolitana.

Fa setmanes que creixen els rumors sobre la difícil relació de Dick amb la ministra de l’Interior, que estaria pensant a substituir-la per algú de la línia més dura. La policia, de 60 anys, és la primera dona que, des del 2017, ocupa el càrrec més alt a Scotland Yard. Seria una paradoxa que una protesta contra el crim d’una dona posés fi a la seva carrera.