Se n’espera més activitat

El volcà nicaragüenc San Cristóbal registra explosions i expulsa cendres

  • Les autoritats han informat que no s’han produït víctimes, ni tampoc danys materials

El volcà nicaragüenc San Cristóbal registra explosions i expulsa cendres
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El volcà San Cristóbal, el més alt de Nicaragua i situat al Cinturó de Foc del Pacífic, va registrar aquest dimarts cinc explosions, de baixa a moderada intensitat, seguides d’emanació de gasos i cendres, sense causar víctimes ni danys materials, van informar les autoritats.

Les explosions es van registrar a la tarda i la més forta va ocórrer a les 13.25 hores (19.25 GMT), que va elevar cendres a una altura aproximada de 800 metres sobre el cràter, va indicar l’Institut Nicaragüenc d’Estudis Territorials (Ineter) en un informe. «Per efecte del vent, es va transportar una capa de cendres d’aproximadament uns dos mil·límetres que va caure a les ciutats d’El Viejo, Chinandega i Chichigalpa», al nord-oest de Nicaragua, i es van «dipositar també cendres a les comunitats ubicades en aquesta direcció (Las Grecias, La Mora 1, 2, 3, La Bolsa)», va detallar.

En els moments de les explosions, l’amplitud sísmica en temps real (RSAM) va arribar a un valor màxim de 528 unitats, i actualment oscil·la entre les 90 i 130 unitats, va precisar l’Ineter. «De moment aquesta activitat és de baixa energia i és probable que ocorrin en les pròximes hores o dies noves explosions amb tendència a ser més baixes que les anteriors, i sense representar més perill per a la població», va explicar.

Les autoritats van recomanar prendre les següents mesures generals: en la mesura del que sigui possible, mirar de no sortir de casa mentre el núvol de cendres es dissipa; utilitzar mascaretes (preferencialment humides) per evitar afeccions respiratòries, i tapar els dipòsits d’aigua. També, una vegada que el núvol de cendres desaparegui, netejar els sostres de les cases per evitar l’acumulació d’aquest material.

Notícies relacionades

L’Ineter va dir que està donant seguiment pròxim a l’activitat volcànica i que s’informarà la població de forma oportuna. Pobladors de les comunitats veïnes del colós van reportar la caiguda de cendres, sense danys.

El San Cristóbal, amb una altura de 1.745 metres sobre el nivell del mar, es troba al departament (província) de Chinandega, al nord-oest de Nicaragua, i forma part de la cadena volcànica d’aquest país.