Per la seva gestió de la pandèmia

L’oposició paraguaiana diu que impulsarà un judici polític contra Abdo Benítez

  • Els liberals acumulen 29 vots dels 53 necessaris perquè la iniciativa tiri endavant

L’oposició paraguaiana diu que impulsarà un judici polític contra Abdo Benítez
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els quatre grups liberals de la Cambra de Diputats han confirmat que impulsaran un judici polític contra el president del Paraguai, Mario Abdo Benítez, i contra el vicepresident, Hugo Velázquez, per la mala gestió de la pandèmia, en el context de la crisi política que afronta el país després de l’enfonsament del Govern i les protestes als carrers, segons informa Europa Press.

Els liberals justifiquen aquesta petició en les mobilitzacions que des de fa dies fan trontollar el país llatinoamericà i que ja han provocat la dimissió de tres ministres del gabinet, mentre que han remarcat que hi ha indicis de corrupció en la gestió que han fet des del Govern de la crisi provocada per la Covid-19.

Aquesta decisió ja havia sigut anunciada, tot i que de moment la iniciativa continua sense comptar amb els vots del partit Honor Colorado, que són claus per aconseguir la majoria necessària per impulsar el judici.

Després d’una reunió aquest dilluns a la tarda entre els partits de l’oposició liberal, van anunciar que «en aquest moment cal fer el que el poble demana i des de fa dies això és el que demana a crits», tal com va afirmar la diputada Celeste Amarilla, com recull el diari ‘Hoy’. No obstant, els quatre grups que s’han unit compten de moment amb 29 vots, mentre que en serien necessaris 53 per aprovar la demanda de judici polític a la Cambra.

Per quarta jornada consecutiva, els carrers d’Asunción i altres llocs del Paraguai es van omplir de protestes, que es van desenvolupar sense gairebé incidents, informa ‘ABC Color’. No obstant, a prop de la mitjanit, a Asunción, l’explosió de petards per part de persones alienes a la manifestació va provocar que les forces de seguretat es mobilitzessin per dispersar els manifestants que es congregaven davant la seu del partit oficialista.

Segons la premsa local, es van detenir set persones en aquesta jornada de protestes, la majoria, entregats a les forces de seguretat pels mateixos manifestants, que s’encarreguen que les protestes siguin pacífiques i no incloguin violència.

Aquest mateix dilluns, el Paraguai va registrar un nou rècord de casos de Covid-19, després de sumar-ne 1.817 en les últimes 24 hores, quan també es van registrar 25 noves víctimes mortals. Ja són 169.860 els contagis de coronavirus i 3.343 les defuncions com a conseqüència de la malaltia al país, segons les xifres proporcionades pel Ministeri de Salut.

Crisi política al país

Els canvis en el gabinet paraguaià arriben després d’un cap de setmana en què les protestes ciutadanes per la gestió de la pandèmia van portar el president del país a demanar a tots els ministres que presentessin la carta de dimissió per remodelar l’Executiu al complet.

Notícies relacionades

Fins al moment, el president ha nomenat un nou cap de gabinet, Hernán Hutteman, un dels seus assessors jurídics, i l’economista Carmen Marín també s’ha incorporat a la Presidència després de deixar el seu càrrec de viceministra d’Economia. Aquest dilluns, va nomenar Julio Borba com a nou ministre de Salut. Així mateix, el ministre d’Educació, Juan Ernesto Villamayor, i la ministra de Dona, Nilda Romero, sortiran del Gabinet, segons va anunciar diumenge Abdo.

Malgrat l’esclat de descontentament del cap de setmana, en què hi va haver desenes de ferits, el president de la formació política oficialista, el Partit Colorado, Pedro Alliana, va reafirmar el seu recolzament a Abdo i va assegurar que no recolzarà «cap ruptura institucional o democràtica», recull ‘Última Hora’, amb referència al judici polític.

Temes:

Paraguai