Els van cancel·lar la llicència

Els militars birmans ordenen tancar cinc mitjans independents

  • Myanmar Now, 7Day News, Democratic Voice of Burma, Mizzima i Khit Thit News retransmeten les protestes en directe

Els militars birmans ordenen tancar cinc mitjans independents
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La junta militar de Birmània (Birmània) va cancel·lar la llicència a cinc mitjans de comunicació independents que informen diàriament sobre les manifestacions en rebuig del cop d’Estat de l’1 de febrer.

El canal públic MRTV, ara controlat per l’Exèrcit, va anunciar ahir a la nit la revocació dels permisos per als mitjans Myanmar Now, 7Day News, Democratic Voice of Burma, Mizzima i Khit Thit News, que retransmeten les protestes en directe i fan un seguiment sobre la brutal repressió efectuada per les autoritats.

D’acord amb l’anunci, aquests mitjans no podran continuar informant sobre el que s’esdevé en les manifestacions, tot i que aquest dimarts i malgrat el veto continuen publicant notícies a les xarxes socials.

Dilluns a la tarda i abans de l’anunci, soldats i policies van fer una batuda a la seu del portal Myanmar Now a Rangun, l’antiga capital i ciutat més poblada del país, i es van apoderar d’ordinadors, impressores i d’un servidor de dades, informa el mateix mitjà.

«Estem ara en un punt en què continuar fent la nostra feina significa córrer el risc de ser empresonats o assassinats. El cert és que no deixarem de cobrir els enormes crims que està cometent el règim (militar) a tot el país», va indicar Swe Win, editor en cap de Myanmar Now.

Almenys sis periodistes han sigut acusats per les autoritats de violar les lleis d’ordre públic –penat amb fins a 3 anys de presó–, segons l’advocat de l’agència de notícies nord-americana Associated Press, que compta amb un fotògraf entre els arrestats.

Reporters sense Fronteres va condemnar la setmana passada en un comunicat la persecució de la junta militar contra els professionals dels mitjans de comunicació, i l’Associació per a l’Assistència de Presos Polítics (AAPP) a Birmània (Birmània) xifra en almenys 34 els periodistes detinguts des del cop d’Estat.

Els birmans van iniciar dilluns una vaga general, que busca parar l’economia del país com a mesura de pressió contra la junta militar, mentre la brutal repressió de les protestes en favor de la democràcia va deixar aquell dia almenys tres morts.

Notícies relacionades

L’AAPP comptabilitza 1.857 detinguts des del cop d’Estat, inclosos 319 ja en llibertat, i situa la xifra de morts en més de 50, tot i que assenyala que la xifra real podria ser més gran, ja que no ha pogut verificar totes les informacions.

L’Exèrcit birmà va justificar la presa de poder per un presumpte frau electoral en els comicis de novembre, on observadors internacionals no van detectar res estrany i en els quals va arrasar la Lliga Nacional per a la Democràcia, el partit liderat per la nobel de la pau birmana, Aung San Suu Kyi, com ja va fer el 2015.

Temes:

Birmània Premsa