Defensa

Els EUA i el Marroc fan maniobres navals al costat de les Canàries

  • Avions americans han volat a menys de 50 milles de La Graciosa sense que els controladors aeris espanyols en fossin advertits

Els EUA i el Marroc fan maniobres navals al costat de les Canàries
4
Es llegeix en minuts

En un marc internacional revolucionat, amb el conflicte del Sàhara latent després de la declaració de l’estat de guerra per part del Front Polisario contra el Marroc el mes de novembre passat, l’anunci realitzat al desembre per l’expresident Donald Trump en què reconeixia la sobirania marroquina del territori autònom o la recent hostilitat de les relacions del Regne Alauita amb Alemanya per onejar una bandera de l’autoproclamada República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) en un parlament regional, els Estats Units i el Marroc desenvolupen aquesta setmana maniobres militars en alta mar entre Lanzarote i Agadir dins del denominat Lightning Handshake 2021 (en la seva traducció a l’espanyol ‘Encaixada’). Aquest exercici bilateral, amb el qual els dos països pretenen garantir la seguretat a la regió, es porta a terme dies després que el portaavions americà Dwight D. Eisenhower realitzés maniobres de vols dins de l’espai aeri espanyol a menys de 50 milles al nord-oest de l’illa de La Graciosa.

La Sisena Flota, que té la seva base a la ciutat italiana de Nàpols, estava desplegada aquest dimecres a unes 100 milles a l’est de l’extrem oriental de les Canàries, al corredor utilitzat per les màfies per introduir migrants a les illes amb pasteres.

L’armada nord-americana va informar a través d’un comunicat que amb aquest exercici es pretén millorar les operacions amb el Marroc «en múltiples àrees de guerra», entre les quals s’inclouen «guerra de superfície, guerra antisubmarina, guerra aèria i d’atac, recolzament logístic combinat i intercepció d’operacions marítimes».

Els controladors aeris mostren la seva sorpresa al detectar aeronaus militars en espai espanyol

El contraalmirall de l’armada nord-americana Scott Robertson, encarregat de dirigir les unitats desplegades, va declarar que és un «honor» participar en l’«històric» exercici militar bilateral. «Aquestes maniobres milloren la base de la nostra interoperabilitat i el recolzament continu del nostre compromís a llarg termini envers la seguretat a la regió», va dir.

Inestabilitat

El govern nord-americà va assenyalar en la nota que aquests assajos incrementen la capacitat dels exèrcits nord-americà i marroquí d’abordar els problemes de seguretat que es registren a la zona, a més d’augmentar l’estabilitat al nord del continent africà. Aquestes asseveracions es realitzen amb referència a la debilitat mostrada pels països del Sahel davant els atacs de grups gihadistes a la regió i als xocs que sovintegen entre el Front Polisario i el regne del Marroc des del mes de novembre passat.

Ja l’expresident Trump va anunciar abans de deixar el despatx oval de la Casa Blanca el seu recolzament al Marroc en la sobirania del territori ocupat i va anunciar l’obertura d’un consolat a Dakhla, antiga Villa Cisneros. Aquest recolzament es va ratificar al gener amb la visita per primera vegada en la història a la ciutat sahrauí de l’ambaixador nord-americà al Regne Alauita tot just nou dies abans que Joe Biden agafés el timó del país nord-americà. Biden fins ara no s’ha retractat en les polítiques impulsades pel seu antecessor al Magrib. D’aquesta manera, els Estats Units mostren una posició contrària a la presa per l’ONU, que aposta per un referèndum perquè siguin els sahrauís que decideixin el seu futur.

Robertson també va fer referència en un altre comunicat a les maniobres que es van desenvolupar a principis d’aquesta setmana a prop de les costes de La Graciosa, on es van registrar vols a menys de 50 milles d’aigües espanyoles que van sorprendre els controladors aeris de la sala de control de Gando. En aquest sentit, va declarar que aquests vols són «importants per mantenir la preparació» de les forces armades. I va afegir: «També envia un senyal clar del nostre potencial, capacitat i, si és necessari, letalitat». Així mateix, va recalcar que significa el compromís per part dels EUA per a «la seguretat, estabilitat i prosperitat» de la regió.

Les operacions aèries van agafar per sorpresa els controladors aeris del Centre de Control de Gando, que desconeixien la presència del portaavions nord-americà per la zona i es van trobar a les pantalles aeronaus sobrevolant l’espai aeri canari del qual desconeixien la seva procedència, segons van indicar fonts pròximes a aquest col·lectiu professional.

A més de l’esmentat portaavions, en les maniobres desenvolupades a prop de les illes van ser presents cinc vaixells destructors del Destroyer Squadron 22, l’USS Mitscher, USS Laboon, USS Thomas Hunder, USS Mahan i l’USS Porter, així com avions i helicòpters de l’esquadró Ala Aèria Embarcada (Carrier Air Wing). Per part del Marroc són presents en la Lightning Handshake 2021 la fragata Tarnk Ben Ziyad, un helicòpter Panther i dos avions de combat ala de combat F-16 i F-5.

Relacions militars creixents

Relacions militars creixentsLes maniobres a les proximitats de les Canàries s’emmarquen en un procés de creixent col·laboració militar dels Estats Units amb el Marroc. La US Navy, de fet, va canviar el juliol de 2020 l’àrea d’operacions de grup aeronaval IKE (comandat pel portaavions Eishenhower) d’aigües del Mediterrani a aigües de l’Atlàntic, sempre en proximitat amb Espanya.

L’octubre del 2020 el secretari de defensa dels Estats Units, Mark Esper, va visitar el Marroc i va firmar un tractat per a la venda d’armes, entrenament de forces navals i altres actuacions militars conjuntes.

Notícies relacionades

D’aquest tractat es va desprendre la culminació de les negociacions iniciades pel Marroc amb el Departament d’Estat de l’administració Trump per a la compra de deu unitats del míssil antivaixell Harpoon, que ha fet un gir en l’equilibri de forces en l’àmbit naval entre el regne alauita i Espanya. L’adquisició va ser comunicada per l’Agència de Cooperació de Seguretat i Defensa al Congrés dels Estats Units l’abril del 2020.

El gener passat va tenir lloc la II edició de les maniobres navals Atlas Handshake entre les marines marroquina i americana, en un programa d’entrenament anual de capacitats tret amb diverses armes iniciat a finals del 2019.