Assalt a la democràcia

Dos nous càrrecs judicials contra San Suu Kyi

La líder birmana, que va comparèixer ‘online’, està acusada de «causar por i alarma» i d’«alterar la tranquil·litat pública»

L’ampliació d’imputacions coincideix amb l’augment de la repressió que va deixar 18 morts en un dia

Dos nous càrrecs judicials contra San Suu Kyi
2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Sobre Aung San Suu Kyi, la líder birmana, continuen amuntegant-se càrrecs. Els dos nous certifiquen un horitzó judicial complicat i amenacen de liquidar la seva carrera política. La jornada també va deixar bones notícies: la líder, que no s’havia vist des que fos detinguda un mes enrere, llueix un aspecte saludable.

Suu Kyi va aparèixer breument dilluns per videoconferència en el procés obert contra ella i altres representants de la seva formació política. El seu advocat, Min Min Soe, ha aclarit que conserva el seu bon aspecte tot i que està una mica més prima. El seu equip legal no ha pogut reunir-se amb ella ni assistir-la malgrat les insistents reclamacions que avui el tribunal ha promès que està considerant .Tant La Dama com el president, Wyn Myint, s’han mantingut en arrest domiciliari des que els militars prenguessin el poder quan faltaven unes hores per a la constitució del nou Parlament. 

La crònica judicial deixa noves acusacions contra Aung San Suu Kyi. Aquesta vegada s’ha desempolsegat una llei de l’època colonial que prohibeix la publicació d’informació que pugui «causar por o alarma» o «alterar la tranquil·litat pública». També se l’ha acusat de vulnerar la Llei de Telecomunicacions per l’ús d’aparells sense la llicència pertinent. És probable que el tribunal al·ludís a la mitja dotzena de walkie-talkies que utilitzaven els guardaespatlles de la líder i que ja havien motivat un altre càrrec per violar la Llei d’Importacions. El llistat es completa, per ara, amb l’acusació d’ignorar els protocols de seguretat implementats per lluitar contra el coronavirus.

 Cap a la inhabilitació

L’ofensiva judicial contra Aung San Suu Kyi busca la condemna que la inhabilitaria per presentar-se a les eleccions que els militars han promès convocar l’any vinent. Els colpistes van anul·lar formalment la setmana passada els resultats de les celebrades al novembre, guanyades per golejada per la Lliga Nacional per la Democràcia de Suu Kyi, al·legant irregularitats que ningú més va veure.

Les protestes han tornat als carrers després d’el diumenge sagnant. Els 18 morts el van convertir en la pitjor jornada de les últimes dècades en un país admirable per la seva pulsió democràtica malgrat les cícliques tragèdies. Els militars, que van intentar apaivagar les primeres protestes amb tacte, han recorregut ja al foc real. Un diari oficialista advertia en les últimes hores de les «severes mesures que prendran irremeiablement contra les multituds anàrquiques». 

Amb el país lliscant cap al drama sorgeixen els debats de què pot o vol fer la comunitat internacional. Ho va resumir dissabte un jove enginyer, Nyi Nyi Aung Htet Naing, preguntant-se en el seu compte de Facebook quants morts necessita l’ONU per actuar. Nyi Nyi va morir ahir a Rangun d’un tret a les portes d’una escola. Les imatges el mostren inert amb el seu telèfon encara a la mà i sent arrossegat per cinc manifestants ajupits per evitar la pluja de bales. 

«Les condemnes s’agraeixen però no n’hi ha prou», ha remarcat Tom Andrews, representant de l’ONU per a assumptes birmans. Andrews ha recomanat un embargament d’armes global, més sancions per als negocis dels militars i l’actuació del Tribunal Internacional Penal. Cap de les mesures s’intueix eficaç contra uns militars que van governar sense problemes consignables durant mig segle d’esquena a la comunitat internacional. 

Notícies relacionades

...

[Missatge retallat]  Veure tot el missatge

Temes:

Birmània