Crisi sanitària mundial

El G-20 es compromet a ajudar els països pobres en la vacunació

Els ministres de Finances avancen cap a un impost a les tecnològiques que esperen aplicar abans d’aquest estiu

El G-20 es compromet a ajudar els països pobres en la vacunació
1
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

La recuperació econòmica a causa de la pandèmia és encara fràgil, per la qual cosa cal continuar amb les ajudes monetàries i fiscals i els països que componen el G-20, que representen el 60% de les població i el 80% del PIB mundial, es comprometen a carregar amb els costos que suposa accelerar el procés de vacunació als països en vies de desenvolupament.

Aquest és el principal acord al qual van arriba, en la reunió celebrada avui a Milà, els ministres de Finances del G-20, sota presidència italiana. També s’ha desbloquejat les taxes, que de moment seran «mínimes», que s’aplicaran als gegants d’internet, després que els Estats Units diguessin que «no s’hi oposarien». Segons el ministre italià d’Economia i exdirector del Banc Central d’Itàlia, Daniele Franco, la formalització d’aquest impost s’hauria de fixar abans de l’estiu.

 «Les condicions sanitàries i econòmiques continuen sent difícils. El que cal fer és seguir la situació i redoblar els esforços», ha dit una font de la presidència italiana, remarcant que qualsevol retirada prematura de les mesures de suport fiscal i monetaris s’hauria d’evitar.

Reforçar la cooperació

Notícies relacionades

 La pandèmia «ha ampliat les desigualtats tant dins dels països com entre països», s’ha assenyalat durant la trobada celebrada per videoconferència, per la qual cosa «la tendència ha de ser invertida al més aviat possible perquè afecta la recuperació global». Recentment, diversos centres d’anàlisi han advertit que «cap al final de la pandèmia podrien produir-se xocs socials considerables».

 La relació entre pandèmia i recuperació econòmica ha sigut el tema estrella de la reunió, ja que «una condiciona l’altra», una situació que s’ha d’afrontar a través del multilateralisme, és a dir, al revés de com havia plantejat els problemes l’anterior administració dels EUA. «Els ministres i directors [dels bancs centrals] del G-20 han coincidit en la importància de reforçar encara més les polítiques de cooperació per situar l’economia global en una via de creixement estable i sostenible», ha afirmat Franco. D’aquesta cooperació haurà de sortir l’«accés just a les vacunes, a les teràpies i als diagnòstics» als països en desenvolupament i amb tota probabilitat un nou ajornament del deute.

Temes:

G-20