Passa al Senat

La Cambra baixa dels EUA aprova una norma que prohibeix discriminar el col·lectiu LGBTQ

  • La llei d’igualtat ja va arribar al Senat el 2019, però va ser bloquejada pels conservadors

La Cambra baixa dels EUA aprova una norma que prohibeix discriminar el col·lectiu LGBTQ
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Cambra baixa dels Estats Units va aprovar aquest dijous una proposta de llei per prohibir la discriminació de persones del col·lectiu LGBTQ en àmbits com l’educació, la vivenda o l’ocupació, i a l’hora de rebre crèdits o servir com a membre d’un jurat, entre d’altres.

L’esborrany va rebre el recolzament de 224 vots a favor davant 206 en contra a la Cambra de Representants, controlada pels demòcrates, que van tenir el suport de tres republicans a aquesta mesura.

L’anomenat projecte de llei d’igualtat passa ara al Senat, també de majoria progressista i on es necessiten 60 recolzaments perquè tiri endavant (en aquesta cambra els demòcrates i els republicans tenen 50 escons, respectivament, amb el vot de desempat de la vicepresidenta del país, Kamala Harris).

Aquesta proposta, que si tira endavant esmenarà diverses lleis de drets civils federals, no és nova, ja que va ser aprovada el 2019 a la Cambra baixa, però va ser bloquejada al Senat, aleshores dominat pels conservadors.

El legislador David Cicilline, que va reintroduir aquesta iniciativa, va defensar aquest dijous al ple que la mesura és necessària per garantir els mateixos drets a tots els nord-americans, independentment de l’orientació sexual.

«La discriminació està malament. Com a nens, aprenem una regla d’or: tracta els altres de la manera que t’agradaria que et tractessin a tu. Ara la discriminació és un fet en la vida de milions de nord-americans LGTBQ», va dir Cicilline, que representa el districte 1 de Rhode Island.

«El fet és –va proseguir– que en la majoria dels estats una persona LGTBQ està en risc que se li negui vivenda, educació o de servir en un jurat per ser qui és».

La proposta ha suscitat un agre debat amb els republicans, que afirmen que podria infringir les llibertats religioses i que podria contribuir que es paguin avortaments amb els diners dels contribuents.

El legislador de Texas Chip Roy va prometre combatre aquesta iniciativa als tribunals si acaba convertint-se en llei, al·legant que és inconstitucional.

Segons la seva opinió, la definició de sexe en aquesta proposta «insereix el dret a avortar en la llei de drets civils»: «La llei d’igualtat podria ser utilitzada per forçar un dret universal a avortar abans del naixement, força els professionals mèdics a portar a terme o ajudar en avortaments i determinades cirurgies...», va advertir.

Notícies relacionades

Més de 21 estats del país han aprovat lleis que veten explícitament la discriminació de les persones LGBTQ a la feina, la vivenda i els allotjaments públics, però és tan gran el puzle de normes que hi ha buits importants.

D’acord amb dades ofertes per Cicilline la setmana passada, en 27 estats es pot denegar a una persona la vivenda per la seva orientació sexual o identitat de gènere, mentre que en 31 se li pot impedir l’accés a l’educació.