Tensió diplomàtica

Veneçuela expulsa l’ambaixadora de la UE

  • La decisió és la resposta a les sancions imposades per Brussel·les a 19 funcionaris del Govern de Maduro

  • Caracas ha informat a la diplomàtica que té 72 hores per abandonar el país caribeny

Veneçuela expulsa l’ambaixadora de la UE
2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El Govern veneçolà va declarar aquest dimecres persona non grata l’ambaixadora de la Unió Europea (UE) al país, la portuguesa Isabel Brilhante, i li va donar un termini de 72 hores per abandonar la nació caribenya, en resposta a les sancions aprovades pel bloc comunitari contra 19 funcionaris.

El ministre veneçolà de Relacions Exteriors, Jorge Arreaza, va entregar el document a Brilhante a la seu de la Cancelleria, després que el Legislatiu emplacés l’Executiu a prendre aquesta mesura al considerar que la UE fa ingerència en assumptes interns.

«Avui, per decisió del president Nicolás Maduro, hem entregat a les seves mans, a la senyora Isabel Brilhante [...] la declaratòria com a persona non grata [...] Se li ha donat un termini de 72 hores per abandonar el territori veneçolà», va dir Arreaza després de reunir-se amb l’ambaixadora.

El canceller va sostenir una trobada privada amb Brilhante que va durar prop d’una hora i que va servir per, va dir, explicar-li «la falta de respecte a la Constitució» que suposen les sancions europees contra altes autoritats de Veneçuela.

«Hem cridat l’atenció (de la UE) tant de bo que hi hagi una avaluació assossegada [...] que facin un procés d’anàlisi reflexiva, que puguin deposar aquestes actituds injerencistes i prepotents», va prosseguir el canceller.

Arreaza també espera que el bloc europeu «deixi de ser un apèndix de l’elit dominant», en al·lusió als Estats Units i que «aprengui a respectar els països independents».

Majoria chavista

No obstant, va afirmar tenir esperances perquè en el futur es puguin «reconstruir els ponts d’entesa i diàleg» entre Veneçuela i la UE que, va afegir, ha aprovat 55 paquets de sancions econòmiques en els últims anys.

L’Assemblea Nacional (AN, Parlament), de clara majoria chavista, havia aprovat un dia abans un acord mitjançant el qual sol·licitava a Maduro que expulsés Brilhante en resposta a les sancions aprovades, que inclouen diversos diputats.

Notícies relacionades

L’esmentat acord també va exhortar l’Executiu a «declarar persona non grata Brilhante» i van sol·licitar que es «revisés l’acord de funcionament mitjançant el qual va autoritzar l’obertura» de l’oficina de la UE a Veneçuela.

El 29 de juny del 2020, Maduro ja va ordenar a Brilhante la sortida del país, una decisió que va revocar el 2 de juliol, amb l’esperança que la decisió facilités el diàleg entre la UE i Veneçuela. En aquella ocasió, el bloc també havia plantejat sancions a diversos dirigents veneçolans