Campanya contra la Covid als EUA

Les ‘Senyores Fabuloses’ que van vacunar milers de persones

  • Nou Mèxic necessitava ajuda per administrar les vacunes i les integrants d’un club de lectura es van oferir per a la missió

  • La campanya de vacunació s’ha accelerat des de l’arribada de Biden al poder, que ha centralitzat la resposta governamental

Les ‘Senyores Fabuloses’ que van vacunar milers de persones
4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Quan Gillian Baudo va fundar un petit club de lectura al poble de Nou Mèxic on viu, només buscava fer amigues amb interessos similars als seus per desfer-se de la solitud que sentia llavors. Li va posar de nom el Club de Lectura de les Senyores Fabuloses cap al 2013 i es van estrenar amb The Bean Trees, la novel·la de Barbara Kingsolver que aborda els dilemes de la maternitat i l’esquiu sentit de pertinença. Durant anys, la dotzena de lectores del club, totes elles professionals i en la quarantena, es van reunir una vegada al mes en un restaurant local per parlar de literatura i de la vida. Fins que va arribar la pandèmia i una trucada de telèfon que alteraria les seves vides anònimes per situar-les en el centre de la conversa nacional sobre la vacunació contra el coronavirus

La trucada va arribar des del Departament de Salut de Nou Mèxic en ple Nadal de l’any passat. L’estat tenia vacunes contra la Covid-19, però no tenia prou mans per administrar-les a Ruidoso, el petit poble turístic de 8.000 habitants on viu Baudo. Precisament, el mateix problema que va marcar els primers compassos de la campanya de vacunació als Estats Units, llastrat per la falta de planificació de l’Administració Trump i l’absència d’un pla nacional per fer front a l’herculi desafiament. «Tot va passar molt ràpid. Ens van demanar ajuda un 28 de desembre i el 3 de gener ja estàvem administrant les primeres vacunes», afirma Baudo a l’altre costat del telèfon. Unes 300 el primer dia. 

Les Senyores Fabuloses van transformar l’‘spa’ mèdic del doctor Stephen Rath, el marit d’una de les integrants del club i la persona que va rebre la trucada del Departament de Salut, en una clínica de vacunació. Per administrar les injeccions van reclutar les infermeres, la farmacèutica i la metge del club, mentre que la resta d’integrants feia tasques administratives, registrava pacients, feia campanyes de conscienciació a Facebook o pentinava les escoles del poble per animar els professors a vacunar-se. Fins a 50 hores de feina voluntària a la setmana, que van servir per vacunar 2.400 persones abans que acabés el mes, un terç de la població de Ruidoso. 

Incidència alta del virus

«Aquest poble ha tingut uns índexs de contagi molt alts des del principi, en part perquè rebem molt turisme de Texas i els visitants rarament porten mascareta o mantenen la distància social», diu aquesta professora de ioga de 46 anys, mare de dos fills. «De manera que quan ens van donar l’oportunitat de vacunar-nos, gairebé tot el poble va recolzar el projecte. La gent està molt agraïda i alleujada per haver pogut recuperar una mica de normalitat. Alguns ballaven o ploraven després de rebre la vacuna», diu Baudo.  

Ruidoso pot sentir-se afortunat perquè ha aconseguit vacunar un percentatge molt superior a la mitjana del país, on només un 13% de la població ha rebut la primera dosi i el 6% les dues, segons dades de Bloomberg. Però la frustració del primer mes comença a deixar pas a l’optimisme a mesura que Biden centralitza la gestió de la campanya i se superen els objectius inicials de la seva Administració, que es va proposar administrar un milió de vacunes diàries. La setmana passada es van rondar els 1.7 milions de dosis diàries. Entre altres coses perquè el subministrament ha començat a arribar a les farmàcies i s’han habilitat grans centres de vacunació en estadis i clíniques mòbils. 

140 milions de dosis en cinc setmanes

Notícies relacionades

A més, tant Pfizer com Moderna semblen haver superat els problemes inicials de fabricació i aquest dimarts van afirmar en el Congrés que en les pròximes cinc setmanes distribuiran 140 milions de dosis addicionals. «Tant els EUA com la resta de països necessiten més vacunes ràpidament», va dir el cap d’operacions de Pfizer, John Young, durant l’audiència al Capitoli. Les Senyores Fabuloses, mentrestant, han aconseguit situar Ruidoso al mapa i erigir-se com un model a seguir per altres comunitats del país, on milers de persones anònimes, des de rectors a activistes de barri, han adoptat la missió de conscienciar els seus veïns sobre la importància de vacunar-se. 

Diaris com el ‘Washington Post’ o televisions com la BBC han parlat de la seva història, publicitada per personalitats com Michelle Obama. L’autobiografia de l’ex primera dama va ser l’últim llibre que van comentar abans que la pandèmia les obligués a fer les reunions mensuals de forma virtual. «És increïble pensar que la Michelle sap que existim. Si nosaltres hem pogut ajudar, qualsevol ho pot fer. Aquest és un esforç col·lectiu», afirma Baudo, la fundadora del club de lectura.