Conseqüència del Brexit

Més de 250.000 espanyols ja han sol·licitat l’estatus d’«assentats» al Regne Unit

  • El tràmit és necessari per poder mantenir com fins ara els seus drets al país

  • El procés per aconseguir aquest estatus està patint retards a causa de la pandèmia

4
Es llegeix en minuts

«Volem que us quedeu», aquesta és la frase que han repetit en nombroses ocasions els ministres del Govern britànic als ciutadans de la Unió Europea (UE) que viuen al país. Tot i que el nombre d’europeus que es traslladen al Regne Unit ha anat a la baixa des del referèndum del Brexit el 2016, Juan García i Álex Martínez van decidir aquell mateix any anar-se’n a Cambridge per aprendre anglès i trobar feina, i no han tornat. «Les oportunitats laborals eren moltíssimes més que les que trobava a Espanya», explica el Juan. El 2019, els ciutadans de la UE eren uns 3,7 milions, el 5,5% dels habitants al Regne Unit, segons l’Oficina d’Estadístiques Nacional del país, la majoria d’ells residents a Anglaterra.

Va ser el 2019 quan el Govern va llançar l’estatut d’assentament o settlement scheme pel qual els ciutadans de Suïssa, l’Espai Econòmic Europeu i la Unió Europa que resideixin al país des d’abans del 2021 podien mantenir tots els seus drets tal com eren abans que el Brexit s’oficialitzés, sense tenir en compte l’existència o no d’un Acord de Retirada amb la UE. Aquest pla continua vigent avui i el termini per aconseguir-ho finalitza el 30 de juny del 2021. Qui no l’hagi obtingut llavors, perdrà els drets de què fins ara ha gaudit.

El procediment és gratuït

«No sabem el que significa realment», insisteix María Herrera, que fa 32 anys que viu a Liverpool. Demanar aquest estatus és gratuït, però en un primer moment el Govern exigia el pagament d’unes taxes per aconseguir-ho. «Va estar bastant desorganitzat des del principi», ens explica María Querol. No obstant, tots afirmen que la immensa majoria dels seus coneguts ja s’hi han inscrit, tot i que només fos per por.

Per ara, més de cinc milions de persones han sol·licitat ser registrats com a «assentats», títol reservat per als qui portin més de cinc anys (settled), o com «preassentats» per als que arribessin després (presettled). «Es tracta del pla més gran d’aquest tipus en la història del Regne Unit i significa que els ciutadans europeus i les seves famílies podran continuar anomenant el Regne Unit com la seva llar», va indicar la ministra d’Interior, Priti Patel. D’aquests cinc milions, 250.000 són espanyols que ho havien demanat abans del 30 de setembre, la majoria, alguna cosa més del 50%, van obtenir la condició de presettled.

Els nacionals dels països membres de la Unió que hagin arribat al país a partir de l’1 de gener d’aquest any hauran de seguir un procediment diferent i pagar un visat obligatori per poder mantenir-se de manera legal al Regne Unit. S’ha establert un nou sistema de punts en funció de si es té una oferta de treball, la qualificació laboral o el nivell d’anglès.

Les dificultats del settlement scheme

settlement schemeAconseguir aquesta acreditació no és complicat, es realitza mitjançant la pàgina web del Ministeri d’Interior o a través d’una aplicació al mòbil, cal pujar-hi tots els documents requerits. És l’administració la que decideix quina categoria assignar i en el termini dues setmanes es rep una carta en la qual es detalla la categoria assignada, tot i que els terminis s’han allargat des del principi per la gran quantitat de sol·licituds rebudes.

La situació provocada per la pandèmia de Covid ha fet que les gestions derivades del Brexit passin a un segon pla. L’abril passat, el Ministeri d’Interior britànic ja informava que aquest procés es retardaria, però amb els confinaments que continuen vigents al país i l’augment de les sol·licituds davant la proximitat de la data límit, aquests retards estan augmentant.

Notícies relacionades

Una de les principals queixes, no obstant, és la manera de demostrar que es té el document, ja que no existeix una acreditació física que ho demostri. Álex diu que tot i que ha entrat i sortit del país diverses vegades des que el té, mai ha necessitat mostrar-ho. Per la seva banda, María Querol explica que es tracta d’un procediment digital relativament senzill en el qual s’insereix el motiu pel qual es necessita i a la mateixa pàgina es poden descarregar els documents per, per exemple, presentar en el treball o llogar un pis. Des de les associacions d’europeus es demana que donin carnets, com s’està fent a la UE amb els ciutadans britànics, perquè la identificació sigui més fàcil.

La doble nacionalitat

En uns mesos el Juan farà cinc anys que resideix al Regne Unit i sol·licitarà la condició de settled. A més, demanarà també la nacionalitat britànica. No és l’únic que s’ho planteja, ja que tenir la nacionalitat és un requisit que es requereix per a molts dels ajuts que dona l’Estat i que cada vegada més gent necessita per la complicada situació de la pandèmia. Per contra, la María declara que ella ni tan sols es va voler canviar el cognom quan es va casar. «Vull continuar vivint sota el ventall de cultures que ens dona la Unió, la unitat en la diversitat», conclou.