Vacunes per a vips

Polèmica a l’Argentina per la vacunació de l’elit del país

  • Polítics, sindicalistes i empresaris pròxims al poder van fer servir les seves influències per saltar-se el protocol i accedir de forma privilegiada a les dosis

  • El president, Alberto Fernández, qualifica els fets, que li han costat el càrrec al ministre de Salut, de «reprotxables»

Polèmica a l’Argentina per la vacunació de l’elit del país
3
Es llegeix en minuts

El president de l’Argentina, Alberto Fernández, va criticar aquest diumenge que s’hagi muntat un «escenari mediàtic d’escarni públic» després que divendres passat se sabés que diverses figures pròximes al poder van tenir un accés privilegiat a la vacunació contra la Covid-19, cosa que va costar a Ginés González García el càrrec de ministre de Salut.

A la xarxa social Twitter, el president va reconèixer que «és públic i notori» que ha hagut de prendre una decisió davant un «fet reprotxable», amb referència a la petició de renúncia al ministre.

«El que ha passat al Ministeri de Salut és un fet que, tot i que és excepcional, no pot avalar-se», va afirmar. Això és així encara que els vacunats estaven en condicions objectives [per l’edat o les condicions físiques] de rebre-les», va afegir.

L’escàndol va esclatar divendres, quan el periodista Horacio Vertvisky, de 79 anys, va dir en una ràdio que es va vacunar a la seu del Ministeri de Salut, i no en un hospital, gràcies a la seva amistat amb González García.

Després de conèixer-se aquest cas, a través de la premsa van transcendir-ne més, com polítics, sindicalistes i empresaris que van ser vacunats sense respectar el protocol que se segueix per a la població en general.

Això es dona en un context en el qual el país està vacunant la població a una velocitat menor a la prevista inicialment, ja que fins al moment s’han rebut menys dosis que les que es van acordar per al gener i febrer segons el contracte de compra de l’Sputnik V firmat amb Rússia.

Va ser dijous passat quan la província de Buenos Aires va començar a vacunar persones grans, amb un torn que s’ha de gestionar per internet, després d’un mes i mig en el qual la vacunació es va centrar només en el personal sanitari.

Convençut que el ritme de vacunació comença a accelerar-se amb l’arribada de més vials –fins ara han arribat 1,22 milions de dosis de l’SputnikV, 580.000 de la de l’Institut Serum de l’Índia i aquesta setmana n’arribaran un milió de la desenvolupada per Sinopharm a la Xina–, el president va remarcar que el seu Govern té el propòsit de fer que les vacunes adquirides «arribin al més aviat possible per subministrar-les a cada habitant».

Mentre la Justícia ja processa diverses denúncies que pretenen que s’aclareixin els fets ocorreguts al Ministeri de Salut, l’oposició exigeix que l’Executiu doni explicacions davant el Parlament sobre el que ha passat i presenti l’inventari de les vacunes i el registre de totes les persones vacunades.

La principal coalició opositora, Junts pel Canvi, va qualificar ahir els fets com «una absoluta immoralitat» i un «escàndol de corrupció», i també va reclamar que «els vacunats de forma il·legal rendeixin compte a la Justícia per aquest delicte».

En aquest sentit, l’expresident Mauricio Macri (2015-2019), que integra aquest front, va mostrar ahir a Twitter el seu «repudi» per què el Govern, des del Ministeri de Salut, «hagi facilitat la vacunació vip per a amics i partidaris».

Notícies relacionades

«Comparteixo la indignació dels argentins per aquells que van decidir prioritzar-se davant de tantes altres persones de risc», va indicar el polític conservador, que va voler manifestar-se «davant les reiterades consultes» sobre si s’ha vacunat.

«Vull aclarir que no m’he posat cap vacuna contra el coronavirus i tampoc ho faré fins que l’últim dels argentins de risc i dels treballadors essencials l’hagi rebut», va sentenciar.