18 guàrdies alliberats

Els presos amotinats a la presó paraguaiana més gran alliberen els ostatges

Un dels reus va assegurar que el motí era una protesta pel trasllat violent d’un intern

Els presos amotinats a la presó paraguaiana més gran alliberen els ostatges
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els presos amotinats aquest dimarts a la presó de Tacumbú, a Asunción i la més gran del Paraguai, van alliberar els 18 guàrdies que tenien retinguts després de les negociacions mantingudes amb la ministra de Justícia, Cecilia Pérez, la presència de la qual era una de les exigències dels interns, segons informa EFE.

La ministra va afirmar davant els mitjans que els presos van accedir a entregar els guàrdies després d’exigir que «no es prengui represàlia com a conseqüència de tot això», i va indicar que van sol·licitar igualtat processal i de les condicions d’internament per als presos de Tacumbú i de les presons del país.

«Volen igualtat de tracte, a tots els penals volen que hi hagi igualtat entre els interns, reclamen la situació dels companys als altres penals», va declarar Pérez.

Tant aquesta seqüència, com les anteriors declaracions dels portaveus d’interns, van ser recollides per diverses cadenes de televisió, alguns dels equips de les quals van entrar a petició dels presos, que van sol·licitar que actuessin de negociadors.

Les declaracions dels presos es van produir una hora després que provoquessin un incendi que després va ser controlat pel cos de bombers i després de la intervenció de les forces antiavalots, que van arribar a disparar, segons alguns mitjans.

Els presos van assegurar que no es van produir ferits i que els guàrdies retinguts estaven tenint un bon tracte.

Personal del cos de bombers va assenyalar als mitjans que no tenien reports de ferits. No obstant, personal policial amb l’agent fiscal designat van entrar després que es normalitzés la situació per verificar l’interior del centre, que va patir destrosses per la protesta i pel foc.

Un pres que es va identificar com Arsenio Alvarenga va dir als periodistes abans de l’arribada de la ministra que el motí va ser una mesura en protesta del trasllat aquell matí d’un intern de forma violenta.

En aquest sentit, i al començament dels fets, la ministra va informar que el trasllat va estar relacionat amb un suposat pla de fuga que hagués permès la fuita de diversos reclusos.

Notícies relacionades

Diversos grups de familiars de presos es van reunir davant el penal i van exigir informació sobre els mateixos.

Les presons del Paraguai es troben amuntegades a causa de l’abusiu ús de la presó preventiva per part de la Justícia, segons les denúncies de diverses organitzacions humanitàries.

Temes:

Paraguai