De 25 a 45 graus per sota de l’habitual

Una tempesta de neu «sense precedents» afecta gran part dels Estats Units

La Guàrdia Nacional desplega tropes a Texas, on Biden ha declarat l’emergència nacional

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Servei Meteorològic Nacional dels Estats Units (NWS) ha emès una alerta per una tempesta de neu «sense precedents i a l’alça» que afecta més de 150 milions de nord-americans, principalment de la zona est i sud del país, que podria deixar més de 60 centímetres de neu en les pròximes hores, segons informa Europa Press.

La tempesta està deixant intenses nevades, gelades, temperatures sota zero i a milions de llars sense subministrament elèctric, segons informa la ràdio pública nord-americana NPR.

«Aquesta impressionant escomesa de temps hivernal és la combinació de potents altes pressions de l’Àrtic amb temperatures gelades i una tempesta amb onades de precipitacions que van de costa a costa», ha alertat l’NWS.

Les temperatures que «faran tremolar la gent» continuaran durant dimarts amb mínimes d’entre -20 i -10 graus centígrads. En general, les temperatures seran entre 25 i 45 graus per sota de l’habitual i alerta per vent en gran part de la regió.

«Aquesta caiguda polar prolongada de les temperatures trencarà centenars de rècords de temperatures mínimes de febrer i fins i tot amenaça mínims històrics de temperatura», ha explicat l’NWS. Les mínimes podrien ser similars a les de les històriques gelades de febrer de 1899 i 1905.

Així, a Kansas City s’ha informat aquest dilluns de -35ºC, el mínim històric des de 1989. També s’han registrat mínims en ciutats com Dallas, San Antonio i Austin, a Texas.

A Alabama, Oregon, Oklahoma, Kansas, Kentucky, Mississipí i Texas s’han declarat situacions d’emergència i hi ha talls elèctrics a Oregon, Virginia, Louisiana, Arkansas, Mississipí, Kentucky, Virginia Occidental i Carolina del Nord. Texas és un dels estats més afectats, amb uns 2,7 milions de clients sense subministrament.

Situació crítica a Texas

Precisament a Texas, la Guàrdia Nacional ha desplegat tropes per ajudar a transportar la gent gran als refugis, després d’un tall d’electricitat que ha afectat gairebé tres milions de persones.

Així ho ha comunicat el governador del segon estat més gran dels Estats Units, Greg Abbott, que ha detallat que les tropes ajudaran les agències governamentals locals a traslladar les persones als 135 refugis contra el fred que s’han establert al llarg del territori.

També aquest diumenge, el president dels Estats Units, Joe Biden, va declarar l’estat d’emergència a Texas, cosa que permet l’ajuda d’assistència federal per ajudar els equips locals i estatals.

Aquesta declaració autoritza el Departament de Seguretat Nacional, en concret a l’Agència Federal de Gestió d’Emergències (FEMA, per les seves sigles en anglès), a coordinar tots els esforços de socors en cas de desastre. A més, les mesures de protecció d’emergència per a l’atenció i el refugi massius i l’assistència federal directa es proporcionaran amb un 75% de finançament federal.

Notícies relacionades

Les condicions meteorològiques extremes també han obligat el sector del petroli a parar les instal·lacions, fet que ha provocat que més de 3 milions de barrils diaris de capacitat de processament de petroli hagin quedat inactius arran del fred rècord, segons la consultora Energy Aspects.

Aquests tancaments auguren una reducció dels subministraments, així com un augment dels preus en els pròxims dies.

Temes:

Neu Estats Units