Abusos sexuals

Una denúncia de violació sacseja el Govern australià

  • La víctima, agredida el 2019 en una dependència del Parlament, relata ara que va haver d’escollir entre posar una denúncia o mantenir el seu lloc en un ministeri

  • El primer ministre, criticat per haver de consultar la seva dona abans de condemnar els fets, assegura que són «inadmissibles»

Una denúncia de violació sacseja el Govern australià
3
Es llegeix en minuts

El primer ministre australià, Scott Morrison, va demanar disculpes aquest dimarts pel comportament del seu Govern el 2019 amb una empleada que va denunciar que va ser violada i que es va sentir abandonada pels seus superiors, un cas que està provocant una onada de crítiques al país. Brittany Higgins, que treballava en aquell moment per a Linda Reynolds, llavors ministra d’Indústria, convertida avui en ministra de Defensa, va assegurar que va ser violada per un company de feina a l’oficina de la ministra al Parlament, després d’una festa en què van participar diversos membres del partit.

Higgins va declarar a la pàgina de notícies ‘online’ news.com.au que va informar d’aquesta agressió a un dels seus superiors i va ser convidada a participar en una reunió a la mateixa sala on hauria ocorregut la violació. La dona tenia 24 anys i feia alguns mesos que havia aconseguit el que ella definia com «una feina de somni». Durant la reunió –va assegurar– va tenir la sensació que els seus superiors li donaven a escollir entre la seva carrera o denunciar els fets davant la policia.

Aquests fets surten a llum després que altres escàndols d’agressió sexual, intimidació i assetjament posessin de manifest en els últims anys la crua realitat i la discriminació de les dones en l’esfera política australiana. Higgins va explicar dilluns a la televisió australiana que es va sentir com si fos un «problema polític» i que va percebre clarament el «malestar» dels seus caps si el tema tornava a esmentar-se.

La resposta de l’Administració

El Govern australià va dir en un primer moment que els superiors de Higgins havien animat la dona a denunciar els fets i li haurien manifestat el seu suport fos quina fos la seva decisió. Un responsable sí que va admetre que el lloc escollit per a la reunió va ser, d’entrada, un error. Però aquestes declaracions no van aconseguir eclipsar la indignació suscitada al país per les declaracions de Higgins.

Dimarts, el primer ministre va fer un gir de 180 graus i es va disculpar. «Això no hauria d’haver passat i demano disculpes», va dir als periodistes a Canberra. Morrison va explicar que després d’haver conversat amb la seva dona, es va adonar que calia donar una resposta més ferma a aquest escàndol i va anunciar una investigació sobre la manera com es reben les denúncies després d’una agressió sexual i també una altra sobre els mètodes de treball al Parlament. «Els ambients laborals on les dones es troben en una situació tan vulnerable no haurien d’existir», va dir.

Crítiques al Govern

Higgins va agrair al cap de Govern les seves paraules, però va considerar que no hauria d’haver sigut necessari recórrer a la premsa perquè decisions així fossin preses pel Govern i va considerar que la seva reacció era «tardana». Morrison també és criticat per haver necessitat consultar la seva dona per adonar-se de la gravetat de la situació. «No hi hauria d’haver una violació al cor del poder perquè un problema institucional sigui pres seriosament», va dir Jacqueline Maley, columnista al diari Sydney Morning Herald.

Notícies relacionades

El Parlament australià té des de fa temps la reputació de ser un ambient de treball hostil per a les dones. A la coalició conservadora en el poder se li retreu concretament tenir un problema amb el paper de les dones en la vida política. Diverses dones van abandonar el Parlament abans de les eleccions del 2019 i algunes van dir que havien sigut víctimes d’assetjament.

Higgins va explicar que havia parlat amb la policia després de l’agressió i que va decidir no posar una denúncia. La premsa australiana afirma que ara sí que ha decidit recórrer davant la justícia. L’home que acusa de violació, la identitat de la qual no s’ha divulgat, hauria abandonat les seves funcions ràpidament el 2019.