La fi d’un tabú

#MeTooInceste, les xarxes socials es mobilitzen contra l’incest a França

  • En 48 hores, Twitter va acumular més de 80.000 missatges amb l’etiqueta  #MeTooInceste denunciant agressions sexuals sofertes durant la infància 

  • La jurista Camille Kouchner, filla d’un exministre socialista francès, va trencar el tabú al relatar l’incest patit pel seu germà en mans del seu padrastre, Olivier Duhamel, figura destacada de l’elit intel·lectual parisenca 

#MeTooInceste, les xarxes socials es mobilitzen contra l’incest a França
3
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

«Tenia cinc anys. Una nit, el germà de la meva mare va desvirtuar la meva innocència i va enfosquir el curs de la resta de la meva vida. En un segon, tenia 100 anys». «Tenia 4, 5, 6 anys... ja ni tan sols ho sé. Era el meu tiet». «Tenia 8 anys, i un any després va sembrar el silenci amb la seva mort, perquè no “s’embruta la memòria dels morts”...». Milers de missatges com aquests, tots, acompanyats de l’etiqueta  #MeTooInceste, van aparèixer aquest cap de setmana a les xarxes socials a França. Seguint l’estela del moviment #MeToo contra les agressions i assetjament sexuals en l’entorn laboral, a través de la paraula clau #MeTooInceste, més de 80.000 relats van trencar el silenci que planeja entorn de les violacions i agressions sexuals comeses contra menors en el seu cercle familiar.    

Darrere d’aquest moviment apareix el col·lectiu feminista #NousToutes (#NosaltresTotes), que, amb l’objectiu de generar un impuls a les xarxes socials, va coordinar la publicació simultània de 180 testimonis de víctimes d’incest. La iniciativa va veure la llum dissabte al migdia, hores més tard milers d’usuaris compartien les seves tràgiques i ominoses històries a través de Twitter. Als relats es van sumar centenars de missatges de recolzament: «No esteu sols. Us creiem. Els murs del silenci s’estan esfondrant. Els botxins tremolen», va escriure un usuari davant l’onada de denúncies virtuals

Incest a la cúspide intel·lectual francesa 

Incest a la cúspide intel·lectual francesa Res d’això no hauria ocorregut sense l’aparició del llibre La família granAmb la seva publicació, el 7 de gener, l’elit intel·lectual francesa va patir un veritable sisme. La seva autora, la jurista Camille Kouchner, denuncia a les seves pàgines les agressions sexuals patides pel seu germà bessó durant l’adolescència en mans del seu padrastre, Olivier Duhamel, politòleg i figura notable del món intel·lectual parisenc. En el seu relat, Camille Kouchner, filla del fundador de l’organització humanitària Metges sense Fronteres i exministre de Relacions Exteriors, Bernard Kouchner, no només acusa l’erudit francès, també assenyala la complaença de la intel·lectualitat política, que va decidir mirar cap a una altra banda. «[...] El microcosmos de la gent en el poder [...] n’estava al corrent. Molts ho sabien i la majoria van actuar com si res hagués passat», escriu Kouchner. 

Trencat el silenci, Olivier Duhamel va dimitir del seu càrrec com a president de la Fundació Nacional de Ciències Polítiques (FNSP) i del ‘think tank’ Le Siécle, un club privat que reuneix bona part de l’elit parisenca. «Sent objecte d’atacs personals, i volent preservar les institucions en les quals treballo, poso fi a les meves funcions», va explicar a través del seu compte de Twitter el que va ser diputat europeu socialista entre el 1997 i el 2004. 

Després de les revelacions de Camille Kouchner, la Fiscalia de París va anunciar l’obertura d’una investigació per «violació i agressions sexuals comeses per una persona amb autoritat sobre un menor de 15 anys» contra Olivier Duhamel, revelant, a més, que un «procediment anterior» sobre els mateixos fets va ser desestimat el 2011. La justícia haurà, en primer lloc, d’establir si els presumptes delictes atribuïts a l’acadèmic han prescrit o no. 

El final d’un tabú social 

El final d’un tabú social Aquesta sòrdida història va fer-se ressò a la primera plana dels diaris francesos i en ple prime time dels informatius, cosa que va permetre visibilitzar les violències sexuals que pateixen milers de menors en el seu entorn familiar. A través de Twitter i gràcies a l’etiqueta  #MeTooInceste, la qüestió va traspassar l’esfera mediàtica i va despertar un nou moviment social disposat a acabar amb la vergonya i el silenci que pateixen centenars de víctimes d’incest, i oferint-los un espai d’intercanvi i d’escolta capaç de trencar un veritable tabú

Notícies relacionades

«No és només un alliberament de la paraula, sinó també un alliberament de l’escolta», analitza Alexandra Louis, diputada de la formació macronista LREM, al diari Libération. «[Estem davant] un vel que s’aixeca suaument sobre un drama íntim i silenciós que concerneix tots els estrats de la societat», continua la diputada, recordant que «una de cada deu persones preguntades estima haver sigut víctima d’aquest tipus de fets». 

Les xarxes socials, convertides de nou en un veritable altaveu col·lectiu, han aconseguit trencar un silenci dramàtic. «És difícil parlar-ne, és valent parlar-ne», va reconèixer Brigitte Macron al plató de TF1 aquest diumenge. «[...] El silenci és la mort de l’acte. Per tant, és absolutament necessari que aquests actes siguin coneguts, i que aquests actes no siguin silenciats», va continuar dient la dona del president gal, insistint sobre la necessitat de reforçar l’arsenal legislatiu contra els crims sexuals comesos contra menors a França. Per ara, el Govern no s’ha pronunciat sobre la qüestió, si bé, les denúncies i testimonis continuen acumulant-se a Twitter.