Contra la censura

La UE condemna el tancament de l’última cadena de ràdio independent hongaresa

  • Hongria torna a estar en el punt de mira per la falta de llibertats

  • Klubradio està intentant aconseguir una altra llicència per poder continuar amb les seves emissions

La UE condemna el tancament de l’última cadena de ràdio independent hongaresa
1
Es llegeix en minuts

La Comissió Europea va denunciar aquest dimecres el tancament de la influent emissora radial independent Klubradio, a Hongria, i va instar les autoritats hongareses a permetre la continuïtat de les seves transmissions. Des de la Unió Europea es va expressar la preocupació pel pluralisme en aquest país. «Estem en contacte amb les autoritats hongareses per garantir que Klubradio pugui continuar funcionant legalment», va dir un portaveu de la Comissió aquest dimecres. «No dubtarem a prendre les mesures que siguin possibles i necessàries», va advertir, abans d’afegir: «Hem expressat la nostra preocupació amb la llibertat de premsa i el pluralisme a Hongria als nostres reports sobre l’estat de dret. El cas de Klubradio agreuja aquestes preocupacions».

Notícies relacionades

D’acord amb autoritats hongareses, Klubradio va perdre la seva llicència per «infringir la llei» i per aquesta raó deixarà de transmetre diumenge a la nit. Al setembre, el consell dels mitjans de comunicació, una institució que tutela totes les empreses periodístiques d’Hongria, es va negar a renovar la llicència de la ràdio, que expira el 14 de febrer. Aquest organisme va argumentar que l’emissora havia presentat en dues ocasions diversos documents administratius amb retard. Klubradio, que existeix des dels anys 90, va apel·lar en va davant el tribunal municipal de Budapest perquè li atorgués un permís temporal per continuar emetent mentre intentava obtenir una altra llicència per mantenir la mateixa freqüència.

Els mitjans de comunicació independents hongaresos pateixen una gran pressió per part del Govern, des que Orban va tornar al poder el 2010. Hongria ocupa el lloc 89è (sobre un total de 180) en la classificació mundial de llibertat de premsa de l’oenagé Reporters sense Fronteres (RSF). El 2010, abans que Orban comencés una nova etapa al capdavant de l’Executiu, ocupava el 23è lloc.