Precarietat laboral

Moren 26 obrers d’un taller tèxtil clandestí a Tànger

  • El local afectat es troba en un soterrani i va resultar inundat per les fortes pluges registrades a la zona en les últimes 24 hores

  • Les operacions de recerca continuen davant la possibilitat que hi hagi més víctimes mortals

2
Es llegeix en minuts

Almenys 26 persones, majoritàriament dones, han mort aquest dilluns en un taller tèxtil clandestí a Tànger, al nord del Marroc, segons han informat les autoritats. Es tracta d’un dels pitjors accidents laborals de la història moderna del Marroc.

Segons alguns mitjans locals, els obrers van morir electrocutats per una via d’aigua que va entrar al taller, situat al soterrani d’un barri residencial, i que hauria creat un curtcircuit, però aquest extrem no ha sigut confirmat per les autoritats. Una altra de les hipòtesis és que els treballadors morissin ofegats. Les intenses pluges caigudes al nord del país han provocat en les últimes 24 hores inundacions en alguns barris de la ciutat, segons recullen alguns vídeos i imatges penjats a les xarxes socials.

Pel que sembla, el taller comptava en realitat amb dos nivells subterranis. Al més baix és on la tragèdia ha sigut més devastadora.

Les autoritats, que han obert una investigació per aclarir els fets, han informat de la troballa dels cadàvers de 18 dones i set homes, mentre que 10 més dels seus companys han pogut ser rescatats amb vida i han sigut ingressats a l’Hospital Regional de Tànger. Les operacions de recerca segueixen davant la possibilitat que hi hagi més víctimes. Segons el portal web le360.ma, a la fàbrica treballen unes 40 persones.

Entre els morts hi ha diversos membres d’una mateixa família, va explicar un testimoni al lloc de la tragèdia, situat al barri de Brans, al sud de la ciutat, al costat de la carretera que porta a Rabat. 

«Sector informal» 

El caràcter clandestí d’aquest taller va ser immediatament posat en relleu en el primer comunicat oficial, i respon a un fet relativament freqüent: segons la Confederació General d’Empreses Marroquines (CGEM, patronal), un 54% de les activitats de cuir i tèxtil del Marroc pertanyen a l’anomenat «sector informal».

Barris sencers de Tànger –comenta un empresari local a l’agència Efe– són una successió de soterranis dedicats a la fabricació de material tèxtil, de sabates o de rentat d’automòbils, amb coneixement de tot el món. 

Aquestes unitats més o menys clandestines no tenen les més mínimes normes de seguretat a la feina, com sortides d’incendis, disponibilitat d’extintors i escassa ventilació als locals. 

El professor universitari i expert en Dret del Treball, Khaled Bouqich, explica que és relativament habitual en el sector tèxtil al Marroc la «cadena de subcontractes»: una gran empresa subcontracta una activitat concreta a una companyia més petita, que al seu torn la torna a subcontractar.

Doble responsabilitat

Notícies relacionades

En algun moment de la cadena, l’empresa contractada és il·legal i no està registrada, cosa que planteja una doble responsabilitat en cas d’accidents o meres disfuncions: la de l’empresa que fa la feina sent il·legal i la de qui va contractar els seus serveis sabent que ho era. 

Segons l’opinió de Bouqich, no hi ha prou controls ni inspectors de treball que vigilin el compliment de la llei en dues matèries fonamentals: pagament de la seguretat social als treballadors i pagament d’impostos, que són les dues fallades més generalitzades en el sector informal.

Temes:

Marroc Tànger