Fet sense precedents

El Congrés dels EUA expulsa la congressista de QAnon de dos comitès

  • La Cambra de Representants aparta Marjorie Greene dels comitès en què servia per les seves posicions extremistes

  • Només 11 republicans recolzen la mesura impulsada pels demòcrates, una acció sense precedents en la història moderna

El Congrés dels EUA expulsa la congressista de QAnon de dos comitès
2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

La Cambra de Representants va expulsar dijous la congressista republicana Marjorie Taylor Greene dels dos comitès legislatius de què formava part, una acció sense precedents en la història moderna del país. La maniobra respon a les posicions extremistes de la diputada per Geòrgia, que ha abraçat tota classe de teories conspiradores, moltes, de caràcter racista, i ha recolzat a les xarxes socials l’execució dels líders demòcrates al Congrés. La votació va arribar l’endemà que el seu partit decidís mantenir-la als comitès d’Educació i Pressupostos, i va arribar fins i tot a ovacionar-la al terme d’una reunió en què Greene va mostrar una mica de contrició per les violentes i delirants postures que va enarborar abans d’arribar al Capitoli. 

Aquesta reunió va servir per retratar el lideratge republicà, que ha arribat a definir la defensora de QAnon com un «càncer» al si de la seva formació, però no ha tingut coratge per trencar amb ella per temor de les represàlies dels votants trumpistes del partit, la facció a què pertany la congressista. Només 11 republicans van acabar votant per apartar-la dels comitès, davant els 199 que van optar per donar-li suport, tot un senyal de la toxicitat que s’ha instal·lat al Grand Old Party després dels quatre anys de la presidència de Donald Trump. L’oposició del gruix dels seus diputats no va impedir que els demòcrates imposessin la seva majoria a la Cambra per expulsar Greene dels comitès.

Recolzament a QAnon

Notícies relacionades

Poques hores abans de la votació, la congressista va comparèixer davant el ple per retractar-se d’algunes de les seves postures, tot i que en cap moment va demanar perdó. Ni tan sols per haver recolzat la crida d’uns seguidors a matar d’un tret al cap la demòcrata Nancy Pelosi o per haver demanat als votants de Trump que prenguessin per la força les institucions públiques en les jornades prèvies a l’assalt al Capitoli. Durant el seu discurs Greene va mirar de distanciar-se de QAnon, una conspiració que acusa les elits demòcrates de dirigir una xarxa satànica i caníbal dedicada a matar nens per beure-se’n la sang. «Quan vaig començar a trobar desinformació i mentides en aquestes entrades de QAnon hi va deixar de creure», va afirmar després de precisar que la seva il·luminació va arribar el 2018. 

Cosa que no és veritat, perquè hi ha diversos vídeos del 2019 en què apareix dient «patriotes» als seguidors d’aquesta forassenyada teoria. Durant l’al·locució també va dir que és «totalment cert que l’11-S va succeir» o que les matances escolars «són completament reals», una cosa que havia negat fins ara dient que van ser muntatges amb actors organitzats pel Govern. «Les paraules del passat no em representen», va dir Greene en la compareixença. La mateixa Greene que Trump va definir com «una futura estrella del Partit Republicà».