Per la pandèmia

La cancel·lació de vols de KLM a la Xina posa en suspens l’arribada de vacunes al Perú

Algunes veus afirmen que el transport de les dosis serà encarregat ara a Air France

La cancel·lació de vols de KLM a la Xina posa en suspens l’arribada de vacunes al Perú
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La cancel·lació dels vols de l’aerolínia neerlandesa KLM a la Xina ha posat en suspens la data d’arribada al Perú del primer milió de dosis de la vacuna del laboratori xinès Sinopharm, programada en principi per a aquest 9 de febrer, segons informa Efe.

«Hem rebut la notícia que KLM ha suspès els seus vols a la Xina a partir del 8 [de febrer], data en què nosaltres teníem previst embarcar les unitats de vacunes que hem adquirit de Sinopharm», va informar aquest dimecres en una roda de premsa la primera ministra peruana, Violeta Bermúdez.

Davant les versions que el transport, que es va pactar fer a través de l’empresa DHL, serà encarregat ara a la companyia Air France, Bermúdez va remarcar que encara no pot confirmar aquesta informació perquè no han rebut una comunicació oficial.

«Esperem que ens confirmin quina seria la nova ruta i la data exacta de l’arribada de les vacunes al Perú. Tan aviat ho tinguem, el primer que farem és transmetre la informació», va assegurar abans de reiterar que «la dada de cancel·lació de KLM és una cosa certa, objectiu i de coneixement públic».

Procés de vacunació

La primera ministra va reiterar que el Govern tenia confirmat que la primera entrega de les 38 milions de dosis de la vacuna que s’ha acordat comprar a Sinopharm arribaria el 9 de febrer, però va reiterar que ara estan «esperant».

«Ha de ser qüestió d’un o dos dies perquè tinguem la confirmació», va indicar abans d’afegir que les autoritats sanitàries ja ho tenen «tot preparat perquè a partir del 10 [de febrer] comencin a circular les vacunes al país».

La mateixa Bermúdez va anunciar el 29 de gener la data d’arribada del primer carregament, després que es critiqués la demora en els tràmits per concretar l’enviament mentre el país pateix el dur impacte de la segona onada de la pandèmia.

Satisfacció del Govern

D’altra banda, la primera ministra va reiterar la «satisfacció» del Govern per la «reducció important» de la mobilitat dels ciutadans a la Lima Metropolitana, una ciutat de 10 milions d’habitants que compleix des d’aquest diumenge una nova quarantena per afrontar la segona onada de la Covid-19.

«Amb molta satisfacció volem comunicar a la ciutadania que hem confirmat una reducció important de la mobilitat de la població en el transport públic», va afirmar Bermúdez abans d’indicar que arriba a un 50% al metro de Lima i al sistema de transport del Metropolità.

La ministra va dir que «això significaria que es redueixen el nombre de trobades i la transmissió del virus», ja que la població «està respectant les mesures i els aforaments al transport públic» durant la quarantena, prevista en principi fins al 14 de febrer a Lima i a nou regions més del país.

Importància del compliment

Malgrat aquest diagnòstic de la quarantena, Bermúdez va reconèixer que s’han vist «alguns punts d’aglomeració» a la capital peruana, tot i que va manifestar que «així que transcorrin els dies» es «millorarà i es previndran els contagis».

Va ressaltar, en aquest sentit, la importància que els Governs locals «ajudin a fiscalitzar en aquells punts on encara es produeixen aglomeracions» i va assegurar que les forces de seguretat fan una «vigilància estricta» que ha permès retenir i multar les persones que incompleixen les mesures sanitàries.

La primera ministra va dir que es tracta d’una «quarantena diferent», ja que es permeten diverses activitats productives i sortides a fer compres essencials i a exercitar-se, però es necessita «el recolzament» de la ciutadania i que tots assumeixin que és la seva «responsabilitat evitar portar el virus a les cases».

Rebuig de la difusió d’un àudio

Bermúdez també va rebutjar «categòricament» la difusió d’un àudio d’una reunió privada del president peruà, Francisco Sagasti, amb els membres d’una comissió de suport a la campanya de vacunació contra la Covid-19.

L’àudio va ser publicat aquest dimecres pel mitjà virtual ‘El Foco’, que va assegurar que Sagasti va manifestar «la seva inquietud perquè Sinopharm no ha confirmat que el primer lot de vacunes sigui d’un milió» i calia «estar preparats per a qualsevol variació».

Notícies relacionades

Bermúdez va respondre que el president va plantejar «una anàlisi de com estan les vacunes al món» i va reiterar que el Perú té «contractades, pagades, un milió de vacunes de Sinopharm», així com un «acord marc» per una suma superior. «Aquesta és la veritat», va dir.

El despatx presidencial peruà també «va rebutjar i va condemnar categòricament la difusió indeguda» de l’àudio i va afirmar que la intenció és ocasionar «incertesa en la ciutadania, enmig de la crisi sanitària i econòmica que passa el país».