LA COVID AL REGNE UNIT

El Regne Unit recluta 30.000 voluntaris per posar vacunes

  • Unes 30.000 persones participen en el batejat com a ‘exèrcit de les punxades’  

  • Personal sanitari ensenya com posar les injeccions i atendre els pacients

 

El Regne Unit recluta 30.000 voluntaris per posar vacunes
3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Dissabte passat gairebé 600.000 britànics van rebre la vacuna de la Covid. Diumenge van superar el mig milió. Gairebé 9 milions ja han rebut la primera dosi. Laborals o festius, plogui o surti el sol, el pla de vacunació al Regne Unit discorre segons el planejat i avança com un tren bala. Un èxit inesperat gràcies, entre altres coses, a l’anomenat ‘Jabs army’l’‘Exèrcit de les punxades’, com algun mitjà ha batejat els milers de voluntaris que estan participant en la campanya massiva de vacunació.

 Mike Day, un conegut documentalista escocès, és un dels ‘soldats’ que ha deixat la càmera de banda per enarborar la xeringa. «Quan tinc la possibilitat de fer una cosa que realment compta, hi desitjo participar sense cap dubte i vaig firmar immediatament», ha declarat a l’agència France Presse. «L’últim que m’esperava», afegeix «és estar posant una vacuna a centenars de persones».

Day és un dels 30.000 voluntaris que està reclutant d’aquí a la primavera l’organització St John Ambulance, en col·laboració amb el Servei Nacional de Salut (NHS). Un del grup de 120 que aquests dies ha rebut instrucció sobre com injectar les vacunes en un gratacel de Canary Wharf, el districte d’oficines de Londres, desert des de fa molts mesos. Personal sanitari està entrenant els voluntaris, la majoria sense qualificacions mèdiques. El seu destí serà potser un hipòdrom, o un estadi de futbol, o una catedral, alguns dels grans centres de vacunació massiva oberts, on s’estan administrant les vacunes de Pfizer/BioNTech i la d’AstraZeneca, les dues que s’inoculen fins ara al Regne Unit.

 Resposta excepcional

«Per descomptat quan arribin al centre de vacunació no se’ls posarà directament a injectar ells sols les vacunes. Estaran amb algú que els acompanyarà, tant de St. John Ambulance, com de l’NHS», ha explicat a la BBC Daryl Perkins, que estan entrenant voluntaris. Els candidats han de tenir més de 18 anys, una educació equivalent al batxillerat i no tenir antecedents penals.

La formació inclou elements bàsics de primers auxilis i el maneig dels sistemes informàtics associats amb la seva missió. La jornada pràctica per posar les injeccions va precedida d’un curs a internet de 15 hores sobre tots els aspectes de la tasca a realitzar. A més dels que inocularan els ciutadans, altres voluntaris tindran com a missió rebre i acompanyar els pacients, en aquests moments d’edat molt avançada, des del moment de la seva arribada fins que abandonin el recinte ja vacunats.

 La crida llançada des de la premsa popular, els partits polítics i les xarxes socials demanant col·laboració ciutadana ha tingut una resposta excepcional. Entre els voluntaris hi ha gent de totes les edats, professions i interessos, incloent-hi alguna ‘celebrity’ com l’actor Hugh Bonneville, conegut pel seu paper com a Robert, Comte de Grantham, en la sèrie Downton Abbey.

 

La vacuna arriba a les residències

A l’inici de la pandèmia, St. John Ambulance, una organització benèfica amb 143 anys d’història, va reclutar més de 750 persones per ajudar el nou hospital de Nightingale, que a Londres mai va arribar a funcionar. Ara, en canvi, la col·laboració dels voluntaris és vital per aconseguir l’objectiu de vacunar tots els majors de 70 anys, els més vulnerables i els treballadors en primera línia de lluita contra la pandèmia a mitjans de febrer.

Notícies relacionades

L’ambició és que per a finals de setembre tots els majors de 50 anys estiguin inoculats. «Els voluntaris són una part essencial del programa de vacunació», assenyala Carl Fazackerley, director d’un centre d’ensenyament, que està seguint el curs pràctic. «La sanitat pública ja està sota una enorme pressió a causa de la Covid i és impossible que pugui portar a terme sola la vacunació».

Dilluns, l’NHS a Anglaterra va oferir la vacuna a tota la gent gran que viuen en més de 10.000 residències. Una «fita crucial» i «el camí» per superar la pandèmia, d’acord amb el primer ministre, Boris Johnson.