Crisi a la banya d’Àfrica

L’ONU denuncia la desaparició de 20.000 refugiats a Etiòpia

Els desplaçats es mantenien en dos campaments que van ser destruïts durant la guerra a la regió de Tigre

L’ONU denuncia la desaparició de 20.000 refugiats a Etiòpia
1
Es llegeix en minuts

L’alt comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), Filippo Grandi, ha denunciat aquest dilluns que es desconeix el parador d’uns 20.000 refugiats com a conseqüència de la destrucció dels campaments d’Hitsats i Shimelba, ubicats a la regió de Tigre, escenari d’enfrontaments entre l’Exèrcit d’Etiòpia i el Front per a l’Alliberament del Poble de Tigre (TPLF).

Els dos campaments van ser atacats al novembre durant l’ofensiva militar contra la milícia del TPLF i les imatges de satèl·lit obtingudes al gener confirmen la destrucció d’aquestes instal·lacions, on eren acollits milers d’eritreus.

Unes 3.000 persones van aconseguir arribar a un altre campament de refugiats, Mai Aini, al qual l’ONU té accés, ha explicat Grandi, però molts altres refugiats «van ser sorpresos enmig del foc creuat, segrestats i obligats a tornar a Eritrea sota coerció per forces eritrees».

Aquestes dades són el resultat de les entrevistes que ha mantingut el mateix Grandi i el seu equip durant una visita de quatre dies a Etiòpia que ha inclòs una visita al campament de Mai Aini i reunions amb càrrecs públics etíops.

Grandi ha advertit que la situació a Tigre és «extremament greu» i ha demanat recolzament per evitar un empitjorament d’aquesta situació. «La nostra prioritat principal és aconseguir tenir-hi accés per proporcionar ajuda i protecció», ha destacat.

Coalició del govern

Les autoritats etíops restringeixen l’accés a les organitzacions humanitàries i a les telecomunicacions. Així, el Comitè Internacional de la Creu Roja ha advertit que només tenen accés a les principals poblacions.

Notícies relacionades

L’inici de l’ofensiva sobre Tigre va ser anunciat el 4 de novembre pel primer ministre etíop, Abiy Ahmed, en resposta a un atac per part del TPLF contra una important base de l’Exèrcit a Mekele que es va saldar amb nombroses víctimes entre els militars.

L’escalada bèl·lica ha sigut la culminació d’un pols que va començar amb l’arribada al poder d’Abiy com a primer oromo cap de Govern. El TPLF ha sigut el partit fort dins de la coalició que va governar Etiòpia des del 1991, el Front Democràtic Revolucionari del Poble Etíop (EPRDF), sustentat en les ètnies.