Suposades falsificacions de despeses

El líder opositor paraguaià Efraín Alegre ingressa a la presó

El president del Partit Liberal està acusat de falsificar suposadament despeses durant les eleccions del 2018

El líder opositor paraguaià Efraín Alegre ingressa a la presó
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Efraín Alegre, president del Partit Liberal, el principal de l’oposició, va ingressar aquest dijous en una dependència policial d’Asunción, on es mantindrà diversos dies després de l’ordre de presó preventiva dictada per una jutge per un cas de suposades falsificacions de despeses en les eleccions del 2018, segons informa Efe.

Alegre, del Partit Liberal (PLRA), va ser reclòs a la seu de l’Agrupació Especialitzada, una caserna policial de la perifèria d’Asunción que funciona com a presó, després dels tràmits de rigor al Departament Judicial de la Policia Nacional, després de presentar-se primer a les portes de la penitencieria de Tacumbú, la més gran del país i pròxima a aquests edificis, on va ser informat que per protocol sanitari per la pandèmia de coronavirus haurà de complir quarantena a l’Agrupació.

Als crits d’«Efraín, Efraín» i «ni un pas enrere», el líder polític va prosseguir caminant cap al seu lloc de reclusió, enmig de l’acompanyament de desenes de seguidors que el van seguir en caravana des de la seu partidària de la zona cèntrica.

En tot moment va estar acompanyat per la seva família, inclosa la seva dona i els seus fills, un d’ells, carregant una maleta, mentre Alegre caminava enmig dels seus pròxims i adherents, segons es va poder observar a les imatges de televisió.

I davant la seu del PLRA, el dirigent liberal es va dirigir als seguidors del seu partit per reiterar que el procés obert en contra seu va ser una «causa muntada» per la justícia, que respon al president Mario Abdo Benítez, del conservador Partit Vermell i davant el qual va perdre als comicis del 2018, i a l’exmandatari Horacio Cartes (2013-2018).

«El capo mafiós Horacio Manuel Cartes decideix avui que aquest president ha d’estar pres, però nosaltres amb orgull hi anirem com ho hem dit en el seu moment perquè no acceptarem aquest procés viciat», va afirmar Alegre.

La seva detenció preventiva a Tacumbú va ser ordenada al matí per la jutge de garantia Cynthia Lovera davant l’incompliment de les mesures alternatives que li van ser imposades en el procés per aquestes presumptes irregularitats de campanya.

«No acceptarem aquest procés viciat de la màfia, de la fiscalia de la màfia i d’aquesta jutge pocavergonya. No devem res a la justícia», va reafirmar Alegre.

Hores abans va anunciar des de la seva vivenda dels afores d’Asunción que s’entregaria alhora que va recalcar que la causa està controlada per la fiscal general, Sandra Quiñónez, i per una «màfia» encapçalada per Cartes, a qui va acusar de dedicar-se al blanqueig de diners, alhora que a Abdo Benítez el va titllar de «capatàs» del seu antecessor.

Alegre va ser imputat per la fiscalia per una factura presumptament falsa en la compra de combustible que va figurar en la rendició de despeses de campanya dels comicis del 2018, quan va perdre davant l’actual president, Mario Abdo Benítez, del conservador Partit Vermell.

La investigació fiscal va sorgir després de la denúncia del propietari d’una gasolinera de l’est del país que va informar d’una venda de 15 dòlars que va aparèixer després elevada a 14.800 dòlars en la rendició de comptes del partit opositor.

Notícies relacionades

La defensa d’Alegre va denunciar que aquesta rendició es va presentar davant la Justícia Electoral l’1 de juny del 2018, però que la factura inclosa a l’acta d’imputació té data d’un mes i mig després.

Des d’aleshores, Alegre va desatendre els mandats del procés, com ara l’entrega d’una caució de 150 milions de guaranís (21.500 dòlars), i en manifestacions davant la seu del poder judicial va denunciar que el país «està segrestat per la màfia».

Temes:

Paraguai