Relacions internacionals

Biden reactiva el compromís amb l’ONU per frenar la Xina

  • Linda Thomas-Greenfield, veterana diplomàtica nominada a ambaixadora, adopta una línia dura amb Pequín

  • Titlla la Xina d’«adversari estratègic» i promet lluitar contra el seu avenç en l’organisme

  • Els EUA reinstauraran el finançament de l’ONU i reactivaran aportacions al programa de refugiats palestins

Biden reactiva el compromís amb l’ONU per frenar la Xina
3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Entre les primeres mesures que va adoptar Joe Biden a l’arribar a la presidència dels Estats Units hi va haver accions executives per retornar a l’Acord del Clima de París, frenar la sortida de l’Organització Mundial de la Salut i restaurar el programa d’assentament de refugiats. Van ser decisions «benvingudes càlidament» pel secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres, amb les quals Biden revertia passos fets per Donald Trump. La reactivació del compromís del demòcrata amb l’organisme internacional, no obstant, va molt més enllà de la lluita contra l’emergència climàtica i la pandèmia de coronavirus o el retorn als estàndards internacionals humanitaris en asil i un dels seus clars objectius és frenar l’avenç de la Xina que s’ha produït en els últims anys, especialment dins de l’ONU, aprofitant la retirada de Trump del multilateralisme.

Aquesta prioritat ha sigut lletrejada aquest dimecres en el comitè de Relacions Internacionals del Senat per Linda Thomas-Greenfield en la seva vista de confirmació com a ambaixadora davant l’ONU (un càrrec al qual Biden torna rang de membre de gabinet). La veterana diplomàtica ha adoptat la línia dura en el seu discurs sobre la Xina, ha titllat Pequín d’«adversari estratègic», ha assegurat que representa una «amenaça per als seus veïns i a tot el món», ha denunciat les seves «violacions de drets humans» i les seves «ambicions autoritàries» i ha promès buscar plantar cara tant en el Consell de Seguretat com en la resta de l’organisme internacional.

«Sabem que la Xina està treballant en tot el sistema de l’ONU per impulsar una agenda autoritària que s’alça en contra dels valors fundacionals de la institució, valors nord-americans», ha dit. «El seu èxit depèn de la nostra contínua retirada». 

Contribució financera

El concepte de Thomas-Greenfield a l’ONU, i per extensió de Biden, és retornar a tots els òrgans dels quals Trump s’ha allunyat i també posar-se al dia en les contribucions a les Nacions Unides, on l’Administració Trump va retenir gairebé 1.000 milions de dòlars en finançament. Concretament la diplomàtica ha citat no només l’OMS sinó també, per exemple, la Unesco o l’Agència per als Refugiats de Palestina, que el president demòcrata s’ha compromès a tornar a finançar. «No pagar les nostres factures realment minimitza el nostre poder i lideratge i necessitem pagar per tenir un seient a la taula», ha insistit. «Si estem fora no tenim veu».

Tot i que es dona per segura la confirmació en el ple del Senat de Thomas-Greenfield, que va ser ambaixador a Libèria i va estar al capdavant d’Assumptes Africans en el Departament d’Estat de Barack Obama, la vista d’aquest dimecres ha mostrat també les reticències a la seva figura entre alguns republicans, especialment per un polèmic discurs que va oferir el 2019. Aquella intervenció a la Universitat Estatal de Savannah (Geòrgia) estava patrocinada per l’Institut Confuci, finançat pel Partit Comunista Xinès, i va ser massa suau i optimista sobre les polítiques i intencions de la Xina a l’Àfrica.

Notícies relacionades

Aquest dimecres la diplomàtica ha mostrat el seu «profund lament» per haver ofert aquell discurs però l’ha emmarcat com a part dels seus esforços per promocionar la carrera diplomàtica entre joves de color i també ha defensat el seu «llarg historial de parlar de la influència maligna de la Xina».

«Canviar l’enfocament»

Tot i aplaudint esforços de la seva predecessora, Kelly Kraft, per contenir Pequín en el Consell de Seguretat, Thomas-Greenfield ha apostat per la via multilateral i, després d’assegurar que «un dels fracassos (de l’administració Trump) és que els EUA no van sumar aliats», ha dit que l’èxit dependrà d’«anar mà a mà amb països que pensen com nosaltres». A més, ha defensat l’enfocament cap a la Xina que va tenir l’Administració Obama tot i que ha assegurat també que Pequín «s’ha tornat més agressiu i cal canviar l’enfocament. Hem de ser més estratègics».