Canvi climàtic

Biden convoca una cimera internacional del clima el 22 d’abril

El president dels EUA intenta deixar clar el seu canvi de rumb respecte al seu antecessor

Biden convoca una cimera internacional del clima el 22 d’abril
1
Es llegeix en minuts

La Casa Blanca ha anunciat la convocatòria el 22 d’abril d’una cimera internacional de líders en la qual els Estats Units intentaran deixar clar el canvi de rumb de l’Administració de Joe Biden en matèria de polítiques mediambientals. Biden va firmar la tornada dels Estats Units als Acords de París poc després de posar un peu a la Casa Blanca i té previst promulgar nous decrets amb què «atallar la crisi climàtica», tant dins com fora de les fronteres nord-americanes, segons un comunicat de la seva oficina.

Washington s’ha fixat la qüestió mediambiental com un «element essencial de la política exterior i de la seguretat nacional» i fins i tot planteja «un significatiu increment de l’ambició global» en la reducció d’emissions de gasos contaminants, amb l’objectiu d’allunyar un horitzó «perillós» i «potencialment catastròfic» per al planeta. Els Estats Units es marquen ara el 2050 com a horitzó per aconseguir la neutralitat de carboni.

Biden crearà una oficina dins de la Casa Blanca i un grup de treball per reforçar la visió del Govern federal sobre aquests temes i vol que totes les agències desenvolupin un pla per contenir els possibles impactes del canvi climàtic, mentre que ha advocat per l’adquisició de productes nacionals per reduir l’empremta de carboni.

Energies més netes

El nou Govern preveu replantejar-se la política energètica, de tal manera que els Estats Units avancin cap a energies més netes –al·ludeix expressament a instal·lacions eòliques al mar–, i avançar cap a una economia que, en termes generals, sigui més sostenible. Així, vol apostar per nous llocs de treball i per conservar i potenciar espais naturals.

Notícies relacionades

Entre les mesures concretes, es planteja eliminar els subsidis a combustibles fòssils i una pausa en la firma de nous contractes d’explotació de jaciments de petroli i gas en terrenys federals, amb l’objectiu de guanyar temps mentre es fa una «revisió rigorosa» dels actuals programes. Els contractes ja firmats no es veuran afectats.

Biden vol marcar distàncies amb el seu predecessor, Donald Trump, que va abandonar els Acords de París argumentant que complir els seus objectius seria un llast per al desenvolupament de l’economia nord-americana i va impulsar polítiques controvertides en matèria de desenvolupament energètic.