Delicte

Una autoritat sanitària alerta sobre la venda il·legal de la vacuna de Moderna a Mèxic

El crim organitzat aprofita la por per muntar falses campanyes d’inoculació

Una autoritat sanitària alerta sobre la venda il·legal de la vacuna de Moderna a Mèxic
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest divendres la Comissió Federal per a la Protecció contra Risc Sanitari (Cofepris) de Mèxic va informar sobre la comercialització il·legal de la vacuna contra la Covid-19 desenvolupada per la farmaceútica Moderna, a través de xarxes socials.

A més, va destacar que ara per ara no hi ha empreses privades autoritzades per a la compra de la vacuna a l’estranger amb finalitats d’importació i comercialització al país.

En un comunicat, l’organisme va assenyalar que va rebre informes sobre la venda d’aquesta vacuna a través de les xarxes socials, cosa que va qualificar d’il·legal, i va recordar que a Mèxic l’aplicació de la vacuna contra el coronavirus és gratuïta, d’acord amb la Política Nacional de Vacunació, establerta per la Secretaria de Salut.

«La vacuna contra Covid-19 de l’empresa Moderna TX, Inc., de moment no està autoritzada a Mèxic», va afirmar la Cofepris, i va acusar que qualsevol vacuna contra el coronavirus que estigui a la venda a través de pàgines d’internet, xarxes socials, farmàcies, hospitals i punts de venda a Mèxic, «constitueix un risc a la salut per ser de procedència dubtosa».

L’organisme va alertar la població que en cas de trobar a la venda la vacuna de Moderna «no l’ha d’adquirir, ja que, de moment, la seva venda no està autoritzada».

A més va demanar a la població que «si coneix algun establiment: hospital, consultori mèdic, farmàcia o qualsevol altre punt de venda que ofereixi aquesta vacuna, faci la denúncia sanitària a la pàgina web de Cofepris.

Fa una setmana, el president del Consell Nacional de Seguretat Privada (CNSP) de Mèxic, Raúl Sapién Santos, va dir que el crim organitzat s’ha aprofitat amb campanyes falses de vacunació i la venda de vacunes il·legals en aquest país que posen en risc la salut de la població i que mostren fins on arriba la seva capacitat d’organitzar negocis fraudulents.

«Va passar amb la vacuna de la influença [2009], amb les proves Covid i ara amb la vacuna de Pfizer, cosa que posa seriosament en risc la salut de la població», va dir en una entrevista amb EFE.

Notícies relacionades

Mèxic vol vacunar els seus gairebé 130 milions d’habitants amb un pla que ja està en marxa i la culminació del qual està prevista per al març del 2022.

Fins aquest divendres, Mèxic acumulava 1,73 milions de contagis 147.614 i més de 147.000 defuncions per la pandèmia.