Efectes de la pandèmia

França finançarà àpats a un euro a les cafeteries universitàries

Macron anuncia una bateria de mesures per a estudiants que inclouen atenció psicològica gratuïta

zentauroepp40982704 france s president emmanuel macron addresses a press confere171118202559

zentauroepp40982704 france s president emmanuel macron addresses a press confere171118202559 / LUDOVIC MARIN

2
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

Entre els molts efectes col·laterals de la crisi sanitària, la degradació de les condicions de vida dels estudiants és irrefutable. El tancament parcial o total dels centres de formació superiors es tradueix en un profund aïllament dels joves. La clausura de cafès i restaurants, on abans centenars d’estudiants trobaven oportunitats d’ocupació per arribar a fi de mes, es tradueix en precarietat i neguit entre escolars i universitaris. En vista d’aquesta realitat, clamada als quatre vents en una manifestació celebrada aquest dimecres a París, Emmanuel Macron ha promès mesures específiques per alleujar les seqüeles de l’epidèmia de coronavirus entre la joventut: repartiment de dinars i sopars per un euro, així com la restauració d’una classe presencial a la setmana en el segon semestre universitari i un sistema de recolzament psicològic gratuït.

«La tornada a la normalitat no serà possible durant el segon semestre [del curs 2020-2021]», va reconèixer el president francès aquest dijous durant un intercanvi amb diversos estudiants de la universitat Paris-Saclay, al departament d’Essonne, al sud de París. «Encara estem en un període d’incertesa», va dir Macron, per la qual cosa s’haurà viure «amb les restriccions sanitàries [...] fins a l’estiu». 

No obstant, el mandatari va obrir la porta a la possibilitat d’assistir a classes presencials una vegada per setmana: «Un estudiant ha de tenir els mateixos drets que un empleat [...] Si ho necessita, ha de poder anar a la universitat un dia a la setmana». Tal mesura, acompanyada d’«estrictes protocols sanitaris», permetria als estudiants que així ho sol·licitin passar «el 20% de [el seu] temps a l’aula».

«Als estudiants, vull assegurar-vos que no us hem oblidat», va dir Macron, fent ressò dels retrets dels estudiants que denuncien la deixadesa del Govern a l’hora de gestionar les necessitats dels futurs diplomats.

 

Recolzament econòmic i psicològic

Notícies relacionades

En vista de la precarietat econòmica, el president va anunciar que qualsevol estudiant que ho sol·liciti –sigui becari o no– podrà accedir a dos àpats diaris a les cafeteries universitàries per un euro. Contra el desgast psicològic dels joves després de mesos de restriccions sanitàries i distància social, Macron va anunciar la creació de «xecs psi», que permetran que tots els joves que ho necessitin tinguin un accés molt més fàcil [...] a un professional –psicòleg, psiquiatre– quan ho necessitin». Aquesta mesura de recolzament entrarà en vigor l’1 de febrer que ve, segons va explicar el Palau de l’Elisi a l’agència AFP.

Macron respon així als cada vegada més nombrosos i preocupants senyals d’alarma transmesos per la joventut francesa. «En aquesta lluita, soc plenament conscient que hem demanat molt a la nostra joventut. El que heu aconseguit és un exemple per a tots nosaltres. Sabem el que us devem», va escriure Macron la setmana passada en resposta a la carta d’una jove universitària. «Seré aquí per tornar a la vostra generació una mica del que ens heu donat durant aquesta prova», va prometre el president que, en diverses ocasions, ha resumit la situació dels més joves amb una breu i concisa frase: «És dur tenir 20 anys el 2020». Sembla que també ho serà en els primers mesos del 2021.