Efectes de la pandèmia

França finançarà àpats a un euro a les cafeteries universitàries

Macron anuncia una bateria de mesures per a estudiants que inclouen atenció psicològica gratuïta

França finançarà àpats a un euro a les cafeteries universitàries

LUDOVIC MARIN

Es llegeix en minuts

Entre els molts efectes col·laterals de la crisi sanitària, la degradació de les condicions de vida dels estudiants és irrefutable. El tancament parcial o total dels centres de formació superiors es tradueix en un profund aïllament dels joves. La clausura de cafès i restaurants, on abans centenars d’estudiants trobaven oportunitats d’ocupació per arribar a fi de mes, es tradueix en precarietat i neguit entre escolars i universitaris. En vista d’aquesta realitat, clamada als quatre vents en una manifestació celebrada aquest dimecres a París, Emmanuel Macron ha promès mesures específiques per alleujar les seqüeles de l’epidèmia de coronavirus entre la joventut: repartiment de dinars i sopars per un euro, així com la restauració d’una classe presencial a la setmana en el segon semestre universitari i un sistema de recolzament psicològic gratuït.

«La tornada a la normalitat no serà possible durant el segon semestre [del curs 2020-2021]», va reconèixer el president francès aquest dijous durant un intercanvi amb diversos estudiants de la universitat Paris-Saclay, al departament d’Essonne, al sud de París. «Encara estem en un període d’incertesa», va dir Macron, per la qual cosa s’haurà viure «amb les restriccions sanitàries [...] fins a l’estiu». 

No obstant, el mandatari va obrir la porta a la possibilitat d’assistir a classes presencials una vegada per setmana: «Un estudiant ha de tenir els mateixos drets que un empleat [...] Si ho necessita, ha de poder anar a la universitat un dia a la setmana». Tal mesura, acompanyada d’«estrictes protocols sanitaris», permetria als estudiants que així ho sol·licitin passar «el 20% de [el seu] temps a l’aula».

«Als estudiants, vull assegurar-vos que no us hem oblidat», va dir Macron, fent ressò dels retrets dels estudiants que denuncien la deixadesa del Govern a l’hora de gestionar les necessitats dels futurs diplomats.

 

Recolzament econòmic i psicològic

Et pot interesar

En vista de la precarietat econòmica, el president va anunciar que qualsevol estudiant que ho sol·liciti –sigui becari o no– podrà accedir a dos àpats diaris a les cafeteries universitàries per un euro. Contra el desgast psicològic dels joves després de mesos de restriccions sanitàries i distància social, Macron va anunciar la creació de «xecs psi», que permetran que tots els joves que ho necessitin tinguin un accés molt més fàcil [...] a un professional –psicòleg, psiquiatre– quan ho necessitin». Aquesta mesura de recolzament entrarà en vigor l’1 de febrer que ve, segons va explicar el Palau de l’Elisi a l’agència AFP.

Macron respon així als cada vegada més nombrosos i preocupants senyals d’alarma transmesos per la joventut francesa. «En aquesta lluita, soc plenament conscient que hem demanat molt a la nostra joventut. El que heu aconseguit és un exemple per a tots nosaltres. Sabem el que us devem», va escriure Macron la setmana passada en resposta a la carta d’una jove universitària. «Seré aquí per tornar a la vostra generació una mica del que ens heu donat durant aquesta prova», va prometre el president que, en diverses ocasions, ha resumit la situació dels més joves amb una breu i concisa frase: «És dur tenir 20 anys el 2020». Sembla que també ho serà en els primers mesos del 2021.