Una nova era als EUA

Trump s’acomiada de la presidència sense esmentar Biden

  • En el seu últim discurs com a president, desgrana els seus èxits i assegura que si no hagués sigut per la pandèmia hauria aconseguit uns números «mai vistos»

  • «Tornarem d’alguna manera», afirma insinuant la seva intenció de tornar al poder

Trump s’acomiada de la presidència sense esmentar Biden
1
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

L’inici d’una de nova era als EUA ha arrencat aquest dimecres amb la sortida del president, Donald Trump, i la seva dona, Melania, de la Casa Blanca a les 8.13 hores (14.43 hora catalana). Des d’allà s’han dirigit a la base Andrews en l’helicòpter Marine One, i a l’aeròdrom militar el president sortint ha fet el seu últim discurs. Unes últimes paraules en què tampoc ha esmentat el seu successor, Joe Biden. Simplement s’ha limitat a desitjar èxits a la nova administració.

«Han sigut quatre anys increïbles», ha assegurat en l’inici de la seva al·locució, abans de desgranar els seus èxits en defensa, ocupació i impostos. «Si no hagués sigut per la pandèmia hauríem tingut números mai vistos abans», ha destacat, i ha tornat a referir-se al coronavirus com el «virus xinès». «Treballem dur». No ha dedicat ni una paraula a l’assalt al Capitoli que van protagonitzar seguidors seus el 6 de gener, ni tampoc del segon ‘impeachment’ llançat en contra seu per incitar els seus fidels a atacar el Congrés.

Abans de pujar a l’avió presidencial, l’Air Force One, per dirigir-se a la seva residència de Mar-a-Lago, a Florida, Trump ha insistit en la seva intenció de tornar al poder. «Tornarem d’alguna manera», ha dit.

El magnat novaiorquès ha fet aquestes declaracions poc més de tres hores abans que prengués possessió el president electe, Joe Biden. Serà el primer president des d’Andrew Johnson, el 1869, que no serà present en la investidura del seu successor.

Notícies relacionades

El republicà es va acomiadar ahir a la nit de la nació amb un missatge gravat en vídeo en el qual va insinuar la seva intenció de continuar la seva carrera política: «El moviment que vam posar en marxa només està començant», va afirmar.

La matinada passada, en una de les seves últimes decisions com a president dels EUA, Trump va concedir 143 indults. El més significatiu és l’atorgat al seu exassessor Steve Bannon, acusat de frau i encara pendent de condemna. Altres perdonats són els rapers Lil Wayne i Kodak Black, condemnats per possessió d’armes; l’exenginyer de Google Anthony Levandowski, condemnat a 18 mesos de presó per robar patents abans de fitxar per Uber, i l’exalcalde de Detroit Kwame Kilpatrick, condemnat a 28 anys de presó per corrupció.