Campanya viral
Les xarxes s’omplen de llavis vermells contra el masclisme de la ultradreta a Portugal
La campanya mostra el seu recolzament a una eurodiputada portuguesa que va ser objecte d’un comentari masclista per part d’un polític de la ultradreta lusitana
Rostres anònims i coneguts com el de la ministra d’Igualtat, Irene Montero, posen a Twitter i Instagram amb els llavis pintats

Des de finals de la setmana passada, una marea de llavis pintats de vermell inunda les xarxes socials. Els porten dones, però també molts homes, i abunden les boques de nacionalitat portuguesa, tot i que l’onada ja ha arribat a Espanya. Les unes i els altres posen al costat de l’etiqueta #VermelhoemBelem, consigna de la mobilització que va sorgir de manera espontània al país lusità en solidaritat amb l’eurodiputada Marisa Matías, del Bloc d’Esquerra, que va ser objecte d’un comentari masclista per part del líder del partit ultradretà Chega! André Ventura.
Comentari masclista
«Et maquilles com una nina», li va deixar anar el candidat del ‘Vox portuguès’ en un acte de campanya de les eleccions presidencials, que se celebraran el pròxim 24 de gener. Si el que el polític d’extrema dreta buscava era danyar la moral de la seva contrincant, l’efecte que va aconseguir va ser just el contrari. En qüestió d’hores, les xarxes socials –principalment Instagram i Twitter– van començar a omplir-se de rostres anònims amb els llavis pintats de vermell acompanyats de missatges de recolzament a la candidata progressista al costat del ‘hashtag’ en qüestió, que al·ludeix al color del pintallavis i a la seu de la presidència de la República.
A la campanya, que no va tardar a viralitzar-se, s’hi van unir ràpidament polítiques i figures del món de la cultura portuguesa. Entre les quals, la periodista espanyola Pilar del Río, viuda de l’escriptor José Saramago i resident a Lisboa, qui amb una selfie i un breu tuit on reivindicava el color vermell com a «senyal de llibertat», va acabar exportant la mobilització a Espanya.
#VermelhoEmBelem: mujeres y hombres nos pintamos los labios en señal de libertad. Frente a la extrema derecha q ha tratado de descalificar a @mmatias_ por ser mujer, personas de distintos partidos nos pintamos los labios y anunciamos q el color rojo es hermoso y avanza🌹 pic.twitter.com/R8RAfb4F6I
— Pilar del Río (@delRioPilar) 15 de enero de 2021
Des de dissabte, han sigut moltes les espanyoles, tant anònimes com conegudes, que han decidit afegir-se a la campanya pujant als seus perfils a les xarxes socials fotos amb els llavis pintats de vermell i missatges de protesta contra el masclisme.
És el cas de la delegada del Govern contra la Violència de Gènere, María Victoria Rosell, o la mateixa ministra d’Igualtat, Irene Montero, que ha sigut contundent en el seu compte d’Instagram: «Et maquilles com una nina, parles com una nena, ets una histèrica, ets aquí per ficar-te al llit amb el teu nòvio. Al final el que incomoda és que les dones ocupem l’espai públic sense demanar permís. Endavant, Marisa Matías. Que visqui la lluita de les dones #VermelhoEmBelem», ha escrit en el seu post.
Aquí estamos. 💄❤️#VermelhoEmBelem pic.twitter.com/mwoTpjt02Z
— Mª Victoria Rosell Aguilar (@VickyRosell) 16 de enero de 2021
Tot i que la campanya ha sigut protagonitzada principalment per dones, tant anònimes com conegudes, diversos homes han expressat el seu recolzament a la política portuguesa i el seu rebuig del masclisme posant morrets carmesins davant la càmera. Com el cèlebre poeta i cantant brasiler Chico Buarque, que apareix en un vídeo subjectant el pintallavis amb el qual acaba de pintar-se, o l’actor lisboeta José Condessa, que en el seu compte d’Instagram va afirmar: «No vull saber com és viure en un país que no és lliure. No vull viure en un país on s’instiga a la segregació, els prejudicis, el racisme i la discriminació».
Obrigada, Chico Buarque. Cá chegou o teu cheirinho de Alecrim❤️ pic.twitter.com/wIEZsWAkuJ
— Marisa Matias (@mmatias_) 18 de enero de 2021
Notícies relacionades
Desconcertada per aquesta onada de sororitat, Marisa Matías ha donat les gràcies pels recolzaments rebuts, que ella interpreta dirigits «cap a totes les dones que han de patir aquest tipus de comentaris». La política també ha assenyalat: «L’insult que aquest senyor fa a les dones no diu res de les dones, però ho diu tot sobre aquest senyor».
No és la primera vegada que André Ventura aixeca polseguera al seu país per les seves polèmiques declaracions. En l’actual campanya electoral també va insultar el secretari general del Partit Comunista, Jerónimo de Sousa, al qual va anomenar «avi borratxo», i l’any passat va arribar a demanar públicament que Joacine Katar Moreira, diputada negra del parlament portuguès i originària de Guinea Bissau, «fos tornada al seu país d’origen».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Nova jubilació anticipada: quins treballadors podran retirar-se abans i quan entren en vigor els canvis
- Mobilització d'emergències Tallada la Ronda Litoral de Barcelona per un home pujat nu a un senyal
- ACCELERANT PER AL GAMPER El Barça presumeix del nou Camp Nou, "la vuitena meravella del món"
- Cita al fòrum Collboni elogia el Cruïlla com "el festival més amable" en el 15è aniversari
- EL DESIG DE L’ESTRELLA Renovació sense foto: faltava l’àvia Fátima
- fórmula 1 L’alonsomania desborda Barcelona
- Mobilitat sostenible Una quinzena de grans ciutats encara no multen els vehicles vetats
- Un registre ‘online’ permetrà a les ciutats multar a les ZBE
- CONTEXT Ja no hi ha excuses
- Prèvia de la cita a Barcelona Govern i autonomies topen abans de la Conferència de Presidents