Pandèmia coronavirus

Els eurodiputats critiquen l’opacitat sobre els contractes de les vacunes anti-Covid

  • Diversos europarlamentaris critiquen la poca transparència sobre els acords amb les farmacèutiques

  • La comissària de sanitat assumeix que no poden donar informació confidencial de manera unilateral

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

«Igual com la ministra portuguesa aquest matí al Parlament, demano a tots els estats membres que facin públiques les xifres contractuals per a l’entrega de dosis de vacunes per país i per mes. És l’única manera de saber quants europeus es poden vacunar abans de l’estiu», ha urgit el president de la comissió de medi ambient de l’Eurocambra, el liberal francès de Renew Pascal Canfin, en el marc d’un debat amb la presidència de la UE i la comissària de sanitat, Stella Kyriakides, sobre l’estratègia de vacunació europea. Una discussió en la qual han aflorat moltes crítiques a l’opacitat dels contractes tancats amb les empreses farmacèutiques i a la falta de transparència.

«Estem subjectes a clàusules de confidencialitat als contractes, però acullo positivament que el primer dels nostres subministradors de vacunes hagi posat el text a disposició», ha indicat Kyriakides. Fins ara només un laboratori, Curevac, ha permès l’accés al contracte negociat amb la Comissió Europea. La resta continuen sent secrets. No obstant, per accedir al document, els eurodiputats han d’acudir a una sala de lectura especial i deixar el seu telèfon mòbil fora per impedir fotografiar un text censurat per endavant.

«Dels sis paràgrafs sobre responsabilitat jurídica de les farmacèutiques dos estan ratllats i no es poden llegir», ha denunciat Canfin, el primer a consultar el document aquesta setmana. «¡Quin circ! El telèfon confiscat, una declaració de confidencialitat i totes les informacions fonamentals ratllades. Al final han deixat en mans de les empreses el que poden llegir els eurodiputats», s’ha queixat el belga Marc Botenga, de l’Esquerra Unitària Europea. «No és possible, no hi ha dret. Vam assignar més de 2.000 milions als laboratoris. No es poden donar tant diners públics sense que hi hagi contrapartides», s’hi ha afegit l’ecologista francesa Michele Rivasi.

«L’opacitat és un insult a la democràcia. És inacceptable que les condicions estiguin amagades. Cal saber qui és responsable en cas de problemes: les autoritats públiques o els laboratoris. ¿On és la transparència?», s’ha sumat el cap de files dels Verds, Philip Lamberts. «Necessitem veure els contractes firmats amb la Comissió. Li demano que tanqui l’habitació de lectura i faci públics tots els contractes», ha urgit l’espanyola de Renew Soraya Rodríguez. «Només hem pogut veure un dels contractes i això no és acceptable», ha assenyalat també el socialista Nicolás González.

Informació confidencial

Notícies relacionades

Tot i que la sensació general és que l’estratègia per obtenir la vacuna ha sigut un èxit, molts eurodiputats, especialment dels Verds, l’Esquerra, Renew, els conservadors de l’ECR i la ultradreta, han retret la falta d’informació sobre els terminis de distribució de les vacunes, l’opacitat sobre el preu acordat amb els fabricants, els acords negociats per Alemanya al marge de la resta d’Estats membres i la responsabilitat en cas de problemes. A tots ells, Kyriakides els ha respost que Brussel·les està «100% a favor de la transparència», però que no poden «presentar informació confidencial com la dels preus de manera unilateral si no hi estan d’acord les empreses».

La comissària també ha aclarit que, segons l’autorització provisional concedida, són els fabricants que assumeixen la responsabilitat en cas de problemes i que les dates d’entrega de les vacunes figuren als contractes firmats entre els subministradors i els Estats membres. Quant als retards en la distribució de vacunes a causa de la reestructuració de la planta de Pfizer a Bèlgica, Kyriakides ha explicat que la Comissió continua treballant per accelerar la capacitat de producció a Europa al més aviat possible i que «unir forces» continua sent la millor manera de desenvolupar una campanya de vacunació eficaç, ràpida i a preus comparables.