Crisi política

Conte es juga al Senat la seva continuïtat al capdavant del Govern d’Itàlia

  • El primer ministre reitera la seva petició de recolzament a les forces europeistes per poder continuar al capdavant de l’Executiu

  • «Els números són importants, però encara ho és més la qualitat d’un projecte polític», assegura el dirigent

Conte es juga al Senat la seva continuïtat al capdavant del Govern d’Itàlia
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El primer ministre, Giuseppe Conte, ha renovat aquest dimarts al Senat, després d’haver aconseguit superar el vot de confiança a la Cambra dels diputats, la seva petició de recolzament a les forces europeistes per poder continuar governant després de la «irresponsable» crisi de Govern oberta amb la marxa d’Itàlia Viva.

Conte ha llegit el mateix discurs de dilluns a la Cambra dels diputats, tot i que en aquesta ocasió hi ha afegit que, malgrat que «els números són importants», el que més importa és «la qualitat del projecte polític».

Un matís introduït al discurs original, ja que Conte al Senat no sembla tenir la majoria absoluta de 161 vots, però podria continuar la seva experiència de Govern amb una majoria simple, perquè així ho permet la Constitució.

«Aquest d’avui és un passatge fonamental en la vida institucional del nostre país. Els números són importants, però encara ho és més la qualitat d’un projecte polític», ha dit Conte en la seva intervenció, en la qual ha sigut interromput per les protestes de l’oposició i també aplaudit des dels escons de la majoria.

Conte, igual com ahir, ha enumerat els assoliments del seu Govern i les necessitats a causa de la pandèmia i ha assegurat que per continuar es necessita el recolzament, ha dit, «de forces parlamentàries disposades, conscients de les dificultats que travessem i de la delicadesa de les tasques, necessitem dones i homes capaços de fugir de l’egoisme i foragitar la temptació de mirar el lucre personal».

I ha advocat per una aliança cridada «a expressar una vocació europeista essencial» i «forces polítiques, per tant, cridades a fer una clara elecció de camp contra les tendències nacionalistes i aspiracions sobiranistes», en una clara referència als partits de l’oposició, com la Lliga i Germans d’Itàlia.

Votació a les 21.00 hores

Conte ha reiterat la seva crida de dilluns: «A tots aquells que tenen al cor el destí d’Itàlia, els demano avui: Ajudeu-nos. Ajudeu-nos a sortir de nou com més ràpid millor. Ajudeu-nos a curar ben ràpid la ferida que l’actual crisi ha produït en el pacte de confiança establert amb els ciutadans».

«Aquí, amb la votació d’avui, confio que les institucions també puguin tornar-nos la seva confiança per deixar enrere com més aviat millor el greu acte d’irresponsabilitat que ens ha sumit en aquesta situació d’incertesa».

Els mitjans italians asseguren que, de moment, els recolzaments a Conte s’han quedat en 152 vots i que podrien arribar a 158 amb el recolzament dels senadors vitalicis i algun més, però lluny de la majoria absoluta.

Notícies relacionades

Per recolzar Conte ha arribat avui a Roma, malgrat la pandèmia i l’edat, 90 anys, la senadora vitalícia i supervivent dels camps de concentració nazis, Liliana Segre.

Després del debat, Conte tornarà a prendre la paraula a la tarda i la votació es produirà al voltant de les 21.00 hores.