Nova etapa als EUA

Kamala Harris jurarà el seu càrrec davant Sonia Sotomayor, primera jutge hispana del Suprem

La demòcrata farà història al convertir-se en la primera dona que assumeix la vicepresidència dels EUA

Aquest dilluns formalitzarà la renúncia al seu escó en el Senat, òrgan que passarà a presidir

Kamala Harris jurarà el seu càrrec davant Sonia Sotomayor, primera jutge hispana del Suprem
2
Es llegeix en minuts

La vicepresidenta electa dels EUA, Kamala Harris, jurarà el seu càrrec aquest dimecres 20 de gener davant la jutge Sonia Sotomayor. Serà un moment històric: el de la primera dona que ocupa la vicepresidència prenent possessió davant la primera jutge hispana del Tribunal Suprem nord-americà. Harris és, a més, la primera dona de raça negra i arrels asiàtiques que arribarà a la Casa Blanca.

Per la seva part, Sotomayor, nascuda a Nova York de pares porto-riquenys, es va convertir el 2009 en la primera jutge hispana en ascendir al Suprem després de ser nominada pel llavors president Barack Obama. Actualment, Sotomayor forma part de la minoria de tres jutges progressistes del Suprem, i és probablement la figura més admirada pels demòcrates en l’alt tribunal, després de la mort el setembre passat de la veterana magistrada Ruth Bader Ginsburg.

Harris jurarà com a vicepresidenta en una cerimònia davant el Capitoli a Washington, una mica abans que Joe Biden prengui possessió com a 46è president dels EUA. En el cas de Biden, aquest jurarà el càrrec davant el president del Suprem, el jutge de tendència conservadora John Roberts.

Notícies relacionades

El jurament consisteix a repetir una breu frase que recitarà Sotomayor i amb què Harris es comprometrà a exercir diligentment el seu nou càrrec i a defensar la Constitució. Mentre jura el seu càrrec, Harris posarà la mà sobre dues Bíblies, com és tradició al país, segons han avançat des de l’entorn de la vicepresidenta. La primera Bíblia que utilitzarà va pertànyer a una amiga de la família de Harris, Regina Shelton; i la segona va ser propietat del jutge mort Thurgood Marshall, que va ser el primer afroamericà que va formar part del Tribunal Suprem i és un dels grans referents de la vicepresidenta electa.

Renúncia al seu escó en el Senat

La presa de possessió de Harris vindrà precedida per la renúncia d’aquesta al seu escó en el Senat. Aquest acte es realitzarà aquest dilluns. El secretari d’Estat de Califòrnia, el demòcrata Alex Padilla, d’origen llatí, serà qui la substitueixi. En la nova legislatura, Harris, com a vicepresident del país, assumirà també la presidència del Senat. El seu paper serà clau ja que la Cambra alta està empatada 50 a 50 entre demòcrates i republicans. La vicepresidenta és qui té el poder d’inclinar la balança en cas d’empat. Un poder que podria ser decisiu de cara a l’‘impeachment’ contra Donald Trump.