Acord per al patrullatge

Rússia es retira del Tractat Cel Obert

  • L’acord permet la possibilitat de fer patrulles no armades en l’espai aeri dels 33 estats signataris

  • Els EUA van denunciar el pacte el novembre passat, després d’acusar el Govern de Moscou de violar les seves provisions

Russian President Vladimir Putin addresses his annual press conference via a video link at the Novo-Ogaryovo state residence outside Moscow on December 17  2020  amid the ongoing coronavirus disease pandemic  (Photo by Mikhail Klimentyev   SPUTNIK   AFP)

Russian President Vladimir Putin addresses his annual press conference via a video link at the Novo-Ogaryovo state residence outside Moscow on December 17 2020 amid the ongoing coronavirus disease pandemic (Photo by Mikhail Klimentyev SPUTNIK AFP) / MIKHAIL KLIMENTYEV

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Cop a la causa del desarmament mundial quan amb prou feines queden cinc dies per a la presa de possessió del demòcrata Joe Biden com a president dels EUA, sota el mandat dels quals les relacions entre Washington i Moscou amenacen de deteriorar-se més del que ja ho estan. Aquest divendres el Govern de Rússia ha anunciat la seva retirada del Tractat de Cel Obert, un acord firmat el 1992 que permet fer patrulles no armades en l’espai aeri dels estats signataris i considerat com un dels baluards que encara quedaven dempeus de la passada entesa entre les dues superpotències nuclears.

El Ministeri d’Exteriors de Rússia ha justificat la decisió en un agre comunicat difós durant el matí. Després de recordar que els EUA havien denunciat l’acord al novembre passat, al·legant al seu torn el seu incompliment per la part russa, Moscou ha destacat els «obstacles» perquè el tractat «pugui continuar funcionant» ateses les noves circumstàncies creades. «L’equilibri d’interessos entre els participants va quedar considerablement pertorbat, es van causar grans danys al seu funcionament», ha afirmat la declaració.

En tot el temps transcorregut des de la retirada nord-americana, les autoritats russes han intentat negociar amb els aliats europeus dels EUA unes provisions especials per no acabar abandonant el pacte, segons va anunciar al seu dia el ministre rus d’Exteriors, Serguei Lavrov. D’una banda, exigia a aquests estats «garanties escrites» que no proporcionarien informació a Washington recollida durant les seves patrulles sobre Rússia, i de l’altra, també un compromís en paper que no prohibirien als avions russos sobrevolar instal·lacions i objectius militars nord-americans desplegats als seus territoris.

«A causa de la falta de progresos... el Ministeri d’Afers Estrangers de Rússia ha sigut autoritzat a declarar l’inici del procediment intern governamental per a la sortida de la Federació Russa del TCA», ha conclòs la declaració governamental russa.

Impacte militar «limitat»

Notícies relacionades

Mikhaïl Khodarenkov, comentarista de temes militars, valora la retirada russa i nord-americana del tractat com «una mostra més de la falta de confiança» entre els dos països. No obstant, el seu impacte militar sobre el terreny serà «limitat», ha dit en una conversa telefònica. «La majoria de les fotografies sobre possibles objectius militars es prenen a partir de satèl·lits espia i no mitjançant aquests vols», ha remarcat.

La denúncia del tractat no constitueix un precedent positiu per a una tasca de més rellevància que haurà d’abordar la nova Administració de Biden amb les autoritats russes, la pròrroga del tractat Start 3 sobre la reducció de les armes nuclears estratègiques. Malgrat l’ambient no constructiu, «el més probable és que l’acord es prolongui», ha augurat Khodarenkov. No obstant, segons la seva opinió, es tracta d’un acord «envellit» hereu d’un procés iniciat en una era en què només importaven dues superpotències nuclears. En el període transcorregut «ha aparegut altres potències atòmiques com la Xina, l’Índia, el Pakistan...» una circumstància que modifica radicalment l’equilibri estratègic mundial.