Estats Units

Biden busca recuperar l’atenció després del terratrèmol de l’‘impeachment’

El president electe prepara un pla d’estímul fiscal d’1,5 bilions amb més ajuts a ciutadans i empreses

5
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El president electe dels EUA, preocupat perquè l’atenció se centri en el segon judici polític a Trump, revelarà aquest dijous detalls del seu pla d’estímul fiscal, el cost del qual rondaria els 1,5 bilions de dòlars, amb més ajuts directes als ciutadans i empreses, i més despesa per a la vacunació contra la Covid-19, segons van avançar els mitjans nord-americans i reporta EFE.

Joe Biden revelarà la proposta aquesta nit en un acte a Wilmington (Delaware), acompanyat de part del seu equip econòmic.

Entre les seves propostes inclourà noves transferències directes de diners per als ciutadans, recolzament per als governs estatals i locals, i suport específic a través d’exempcions fiscals per a les famílies amb infants.

S’hi sumaran nous fons per accelerar les tasques de distribució de les vacunes, partides per a la reobertura de les escoles i una extensió dels ajuts suplementaris federals per atur.

Després d’aquest primer impuls, Biden preveu llançar a finals d’any un pla d’inversió en infraestructures per revitalitzar l’ocupació, un projecte d’ampli abast que ja havien plantejat en el seu moment, sense èxit, els seus dos immediats antecessors, Donald Trump i Barack Obama.

El ressorgiment dels casos de Covid-19 i la represa de les restriccions en activitats comercials i educatives va elevar la xifra de sol·licituds de prestacions d’atur la setmana passada, coneguda avui, a més de 800.000 tràmits al desembre, mes en què tradicionalment l’economia requereix més treballadors.

El pla haurà de ser aprovat pel Congrés, on els demòcrates compten amb majoria a les dues cambres, tot i que hauran d’obtenir el suport d’una desena de republicans al Senat per tirar endavant la seva proposta.

A finals del 2020, el Congrés va aprovar un altre paquet d’estímul de 900.000 milions de dòlars, destinat a pal·liar el deteriorament de l’economia per la pandèmia, que incloïa pagaments directes de 600 dòlars a tots els nord-americans amb una renda anual menor a 75.000 dòlars, a què Biden i els demòcrates van donar la benvinguda, però van considerar insuficient.

L’atenció de l’‘impeachment’ se centra al Senat

Després de l’aprovació d’un segon ‘impeachment’ contra el president Donald Trump a la Cambra baixa, tota l’atenció se centra al Senat, on sembla descartat que el procés de destitució continuï abans de la investidura de Biden.

I al mateix Biden el preocupa que l’atenció pel segon judici polític a Trump, aquesta vegada acusat d’«incitar la insurrecció» per arengar els seus seguidors abans que prenguessin la setmana passada el Congrés, distregui els esforços del legislatiu de les seves prioritats de govern: la pandèmia i la crisi econòmica.

De moment, però, la líder de la majoria demòcrata a la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, ni tan sols ha enviat els articles del judici polític al Senat, un pas necessari perquè el procés de destitució prossegueixi a la Cambra alta.

«Hem de determinar quin tipus d’evidències hem de presentar al Senat per demostrar el nostre article de judici polític», va dir aquest dijous a la CNN la representant demòcrata Diana DeGette, una de les encarregades del procés a la Cambra de Representants. La planificació del judici al Senat es troba en «etapes molt preliminars», va afegir.

Entre les proves que estan reunint els demòcrates per demostrar la responsabilitat de Trump en el violent aldarull que el dia 6 va interrompre la sessió de confirmació de la victòria de Biden en el Congrés hi ha imatges de televisió i testimonis.

Abans de produir-se l’assalt per radicals trumpistes, el governant els havia instat a acudir al Capitoli per defensar els seus drets, enmig de les denúncies de frau que ha estat repetint sense poder demostrar, i de què mai s’ha retractat.

No s’espera que el judici es reprengui abans que el dia 20 se celebri la investidura de Biden, ja que el Congrés es troba en aturada fins a la vigília, i el líder de la majoria republicana al Senat, Mitch McConnell, no planeja convocar-lo anticipadament.

Inhabilitació

Tot i que el judici no suposaria la destitució del mandatari, ja que hauria entregat ja la presidència al seu successor, una condemna suposaria per a ell ser inhabilitat per ocupar càrrecs públics, potser la conseqüència de més envergadura en cas que Trump aspirés a presentar-se a l’elecció de nou el 2024.

Altres privilegis que perdria inclouen una pensió vitalícia equivalent al que guanya un ministre (uns 220.000 dòlars anuals), o potser el dret a tenir un funeral amb honors i ser enterrat, si ho volgués, al Cementiri Nacional d’Arlington.

Una condemna a Trump al Senat requereix una majoria de dos terços, per això els demòcrates necessiten el recolzament d’almenys 17 senadors republicans perquè la iniciativa prosperi, assumint que tots els demòcrates votin a favor de la condemna.

Tot i que ja hi ha hagut algun senador republicà que s’ha mostrat inclinat per una condemna de Trump, com Lisa Murkowski o Pat Toomey, aconseguir 17 vots entre un grup que fa quatre anys que acompanya el governant i que com a mínim ha callat referent a les seves denúncies sense fonament de frau, es presenta com tot un repte per als demòcrates.

A la Cambra de Representants, amb 435 legisladors, 211 dels quals, republicans, només n’hi va haver deu que es van unir als demòcrates aquest dimecres per aprovar el procés de destitució de Trump, que ahir mateix va emetre un missatge al país en el qual, sense referir-se, a l’‘impeachment’, va fer una crida a la calma i la unitat.

Amb això, tots els ulls estan centrats en la postura de McConnell, a qui s’espera que segueixin altres senadors republicans.

El centre de la capital nord-americana està pràcticament militaritzat de cara a la investidura de Biden, per evitar que es repeteixin actes de violència per part de radicals trumpistes en la cerimònia de presa de possessió o en les vigílies.

«La gent està molt nerviosa»

Notícies relacionades

El representant republicà Steve Scalise ha acusat avui els demòcrates de només voler agrir la retòrica amb el judici a Trump.

«Necessitem concentrar-nos a suavitzar la retòrica en aquest moment perquè la gent té por, està molt nerviosa», va dir el legislador a la cadena Fox.