Tensió política als EUA

Pence es nega a invocar l’esmena 25 per apartar Trump del poder

  • El vicepresident dels EUA assegura que la maniobra contribuiria a «inflamar les passions» i crearia un «terrible precedent»

  • Diversos republicans afirmen que recolzaran el segon ‘impeachment’ contra Trump, que es formalitzarà aquest dimecres

  • L’Estat Major de l’Exèrcit adverteix la tropa que qualsevol intent de pertorbar la transició serà considerat com un delicte

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Donald Trump no serà destituït abans que acabi el seu mandat d’aquí una setmana. El seu vicepresident va concloure dimarts el debat sobre l’esmena 25, la clàusula constitucional que contempla la incapacitació d’un president quan la majoria del gabinet considera que és «incapaç d’exercir els poders i obligacions en el càrrec». En una carta enviada a la Cambra de Representants, Mike Pence va afirmar que aquesta maniobra crearia «un terrible precedent» i «ajudaria a inflamar les passions» del moment. «No crec que aquesta acció respongui als millors interessos de la nostra nació ni sigui consistent amb la Constitució», va escriure en la missiva. El seu rebuig d’invocar l’esmena ho deixa tot a punt perquè aquest mateix dimecres es formalitzi el segon ‘impeachment’ contra Trump

L’esperat cop de porta de Pence es va produir poc abans que el Congrés aprovés una resolució per demanar al vicepresident que invoqui l’esmena, un tràmit que els demòcrates volien esgotar abans de procedir amb l’opció nuclear de l’‘impeachment’. En una sessió celebrada sis dies després que seguidors de Trump assaltessin el Capitoli, la proposta perquè s’activés aquest mecanisme constitucional va aconseguir 223 vots a favor i 205 en contra. Un republicà, el congressista Adam Kinzinger, va ser l’únic del seu partit que es va afegir a la majoria demòcrata.

Però després del ‘no’ de Pence ja no hi ha marxa enrere. Trump serà acusat d’«incitació a la insurrecció» per instigar l’assalt al Capitoli de la setmana passada, en el qual van morir cinc persones, inclòs un policia. Però podria haver sigut bastant pitjor perquè, com explicava ahir ‘The Wall Street Journal’, alguns dels assaltants, que van irrompre en el Congrés amb bats de beisbol, sogues, barres metàl·liques i brides per fer presoners, van estar molt a prop d’entrar en contacte directe amb els congressistes. 

Policies suspesos

Es van salvar pels pèls, amb l’ajuda de la policia del Capitoli, incapaç en qualsevol cas de frenar la turba de seguidors del president. Tres dels seus agents han sigut suspesos per fer-se fotos amb els assaltants o dirigir les seves accions, i un total de 17 estan sent investigats. Un segon policia va morir dilluns al suïcidar-se per causes desconegudes. 

Està previst que el càrrec per jutjar políticament Trump s’aprovi aquest mateix dimecres. I a diferència del que va passar en el primer procés fallit per destituir-lo, comptarà aquesta vegada amb el recolzament de diversos republicans. Almenys tres dels seus congressistes han confirmat que recolzaran l’acusació, tot i que fonts de l’Administració afirmen que la xifra final a la Cambra baixa podria rondar la dotzena. «El president dels EUA va convocar aquesta turba, la va congregar i va encendre la flama de l’atac», va dir la congressista Liz Cheney, filla de l’exvicepresident Dick Cheney. «No hi ha hagut mai cap traïció pitjor d’un president cap al càrrec que exerceix i el jurament que va prestar a la Constitució». 

Trump nega la seva responsabilitat

Notícies relacionades

Aquest mateix president se’n va anar dimarts a Texas per treure pit sobre el tram de mur que ha aconseguit aixecar a la frontera mexicana. Una oportunitat que va aprofitar per negar qualsevol responsabilitat pel que va succeir al Capitoli («el que vaig dir va ser totalment apropiat») i enviar una advertència oculta a aquells que aspiren a jutjar-lo. Un procés que no busca aquesta vegada la seva destitució, sinó la seva inhabilitació per impedir que torni a presentar-se el 2024. «Aquest ‘impeachment’ està creant una immensa ira i tot i així el faran, és realment terrible el que estan fent», va dir Trump. 

El país està en màxima alerta davant la possibilitat que es produeixin noves protestes violentes dels seguidors del president abans de la investidura de Joe Biden, un escenari de què ha advertit l’FBI en una circular enviada al Congrés. També ha hagut de moure fitxa l’Estat Major de l’Exèrcit per recordar als seus quadros que es deuen a la Constitució, un senyal de les tensions que ha creat entre la tropa la lluita de poder que es viu al país. Les forces de l’ordre són un dels nuclis durs del trumpisme i alguns exmilitars van estar en primera línia de l’assalt al Capitoli. «Qualsevol intent de pertorbar el procés constitucional no només va contra les nostres tradicions, valors i juraments. És també una violació de la llei», van escriure en una carta conjunta els vuit generals al capdavant del Pentàgon.