Política

Dimiteix el primer ministre d’Estònia, Juri Ratas, després de l’últim escàndol de corrupció del seu partit

Juri Ratas deixa el càrrec malgrat que no és sospitós de la desviació de 39 milions de diners públics

Dimiteix el primer ministre d’Estònia, Juri Ratas, després de l’últim escàndol de corrupció del seu partit
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El primer ministre d’Estònia, Juri Ratas, ha anunciat aquest dimecres de matinada la dimissió, després que la fiscalia anunciés que el governant Partit del Centre està sent investigat per un delicte de corrupció immobiliària.

«En política, s’han de prendre decisions molt difícils per resoldre situacions difícils. Avui, he pres la decisió de renunciar com a primer ministre a causa de la situació actual», ha comunicat Rates després d’una reunió amb la junta directiva del partit i la resta de socis de Govern.

Aquest dimarts, el fiscal general d’Estònia, Taavi Pern, va assegurar que el Partit del Centre, així com el seu secretari general, Mihhail Korb, són sospitosos d’haver participat en la desviació de 39 milions d’euros de diners públics destinats a les empreses afectades per la crisi del coronavirus per a les obres d’un centre comercial a Tallinn.

Entre els sospitosos també hi ha Kersti Kracht, assessora ja cessada del ministre de Finances, Martin Helme, així com Hillar Teder, un dels principals donants del partit de Ratas, i dues persones més que les autoritats no han revelat per motius de seguretat. A més, quatre persones han sigut ja detingudes.

La fiscalia sospita que Teder i Korb van acordar el pagament de fins a un milió d’euros al Partit de Centre abans de les eleccions locals de la tardor d’aquest any, a canvi d’aquest préstec milionari.

Durant la seva renúncia, Ratas ha matisat que tot i que les sospites de la fiscalia no impliquen encara la culpabilitat de ningú del partit, «sí que mostren serioses ombres sobre tots els involucrats», per això considera que el «correcte» és deixar el càrrec i «donar l’oportunitat d’aportar llum sobre tot aquest afer».

«Puc dir amb tot el meu cor que, com a primer ministre, no he pres cap decisió maliciosa o deliberadament equivocada. Avui he estat en contacte tant amb el fiscal general com amb el director general de la Policia de Seguretat, que han confirmat que no tenen sospites sobre mi», ha aclarit.

Amb la sortida de Ratas, es posa també final al Govern de coalició que el Partit del Centre formava amb l’ultradretà Partit Popular Conservador d’Estònia (EKRE), del qual forma part l’actual ministre de Finances, Martin Helme, que, a més, n’és el president.

«Aquesta declaració és el final d’aquesta coalició», ha confirmat Ratas, que també ha comunicat la renúncia del secretari general del partit, Mihhail Korb, segons declaracions publicades per la cadena pública estoniana ERR.

Notícies relacionades

«He informat la pàtria de la meva decisió. També vaig intentar comunicar-me amb el president d’EKRE, però és comprensible que estigui dormint», ha explicat Rates aquest dimecres de matinada.

Per finalitzar, Ratas ha volgut remarcar «amb total sinceritat» que no ha comès ni aprovat «cap acte que infringís els drets o el sentit de la justícia», però com a líder del partit assumeix «la responsabilitat d’assegurar que aquest tema es resolgui de manera inequívoca, clara i justa».