Violència

Condemnen una guerrillera de les dissidències de les FARC per matar dos líders socials

Verónica Campos Pabón, àlies ‘Andrea’, haurà de passar 20 anys a la presó

Condemnen una guerrillera de les dissidències de les FARC per matar dos líders socials
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Jutjat Segon Penal de Florència, en el departament de Caquetá, ha condemnat a 20 anys de presó Verónica Campos Pabón, àlies ‘Andrea’, integrant d’una de les dissidències de les extintes Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC), per l’assassinat de dos líders socials, així com pel desplaçament forçós d’una dona i un nen l’octubre del 2019.

La condemna ha sigut per dos delictes d’homicidi agreujat en concurs homogeni que van tenir lloc a la sendera La Espensa de Cartagena de Chairá, al departament de Caquetá, al sud de Colòmbia.

Els líders assassinats eren Gustavo Montoya Rodríguez i Ronald Rodríguez Zuluaga, que sembla que van ser blanc del Grup Armat Organitzat Residual (GAOR) 62 de les desaparegudes FARC.

A més, també se l’ha condemnat per desplaçament forçat agreujat, concert per delinquir agreujat i fabricació, tràfic o tinença agreujada d’armes de foc, accessoris, parts o municions.

Segons l’informe del 2019 del Sistema d’Informació sobre Agressions contra Persones Defensores de Drets Humans a Colòmbia (SIADDHH), recollit pel diari ‘El Espectador’, Montoya Rodríguez era vicepresident de la junta d’acció comunal de la sendera La Espensa, on va ser assassinat.

D’altra banda, Rodríguez Zuluaga era integrant del Comitè de Convivència i Conciliació, també de la mateixa sendera.

Segons la informació recopilada per la fiscalia, ‘Andrea’, de 26 anys, s’encarregava de vigilar la zona urbana de Doncello i altres municipis de Caquetá perquè les dissidències de l’antiga guerrilla de les FARC «realitzessin accions terroristes contra la població i la força pública».

Notícies relacionades

La condemnada va ser capturada el setembre del 2020, i des d’aleshores s’ha mantingut a la presó, tot i que hi ha cinc ordres de captura més per aquest cas, tres de les quals contra els caps de les dissidències, com Miguel Botache Santillana, àlies ‘Gentil Duarte’.

Segons les xifres de l’Institut d’Estudis per al Desenvolupament i la Pau (Indepaz), un total de 309 líders socials van ser assassinats a Colòmbia el 2020, als quals se sumen 12 familiars o persones vinculades amb ells i 64 excombatents de les FARC.