CONSELL DE MINISTRES

Nova crisi en el Govern italià pels fons europeus

El partit de l’ex primer ministre Renzi amenaça d’abandonar l’Executiu

Nova crisi en el Govern italià pels fons europeus
2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

El Govern d’Itàlia, liderat per Giuseppe Conte i format a tres bandes entre el Moviment 5 Estrelles (M5S), el Partit Democràtic (PD) i Itàlia Viva, trontolla pels 209.00 milions dels fons europeus que corresponen al país per pal·liar els efectes de la pandèmia de la Covid. Matteo Renzi, líder d’Itàlia Viva i amb dues ministres en l’Executiu, amenaça de trencar l’acord per les discrepàncies sobre la gestió dels fons. En un ambient caldejat, aquesta nit es reuneix el Consell de Ministres per aprovar el pla de rellançament de l’economia italiana.

El partit de Renzi és indispensable per mantenir una majoria favorable al Govern de Conte. L’ex primer ministre va començar a llançar envits contra el seu mateix Govern des que Brussel·les va anunciar el pla Next Generation EU per ajudar alguns països a recuperar-se de la pandèmia. El dirigent va adduir que «Conte no és la persona» que pot administrar el fons. Malgrat haver sigut present en totes les trobades per elaborar el pla, Renzi va dir que al mateix «li falta ànima» i en les seves últimes crítiques exigeix que en el pla hi figuri un pont sobre l’estret de Messina, projecte ja abandonat anys enrere, per unir la península a l’illa de Sicília, i que el Govern demani també el fons MEDE a la UE. «No podem», li va respondre Roberto Gualtieri, ministre d’Economia, que va argumentar que el deute italià acumulat (160%) impedeix demanar un préstec més.

La pandèmia en apogeu

Exceptuant l’oposició de dretes i els eventuals referents econòmics que recolzin Renzi, tots els protagonistes consideren com a mínim «absurda» i «inexplicable» una crisi de Govern en aquest moment, amb la pandèmia en ple apogeu de nou i el pla de vacunació en marxa. Filtracions no confirmades asseguren que el mateix president de la República, Sergio Mattarella, ha demanat moderació a Renzi. Però l’actual senador d’Itàlia Viva amenaça de retirar les seves dues ministres de l’Executiu. «Els càrrecs no ens interessen», diu.

Notícies relacionades

«Provocar una crisi que el 99% dels italians no entenen és un greu error polític», ha dit aquest dimarts Nicola Zingaretti, secretari general del progressista Partit Demòcrata (PD) i principal soci del Govern. «Des que Renzi ha obert una crisi, més en els diaris que en la realitat, han mort 16.500 persones [de Covid-19], lamenten des del Moviment 5 Estrelles (M5S), segon soci de l’Executiu.