L’Europa post-Brexit

Holanda confisca entrepans de pernil i formatge a camioners britànics després del Brexit

Les autoritats apliquen amb rigor la normativa que prohibeix la importació personal de carn i lactis a la UE

Holanda confisca entrepans de pernil i formatge a camioners britànics després del Brexit
4
Es llegeix en minuts

Holanda ha començat a aplicar de manera rigorosa el Brexit. I els primers a notar-ho han sigut els camioners britànics, que arriben via ferri a la terminal de Hook. Allà, funcionaris de duanes els confisquen els entrepans de pernil i formatge que porten per al seu consum personal, segons publica ‘The Guardian’, que recull unes imatges de la televisió holandesa en les quals es veuen els funcionaris inspeccionant els camions britànics i confiscant, entre disculpes, els entrepans que els camioners porten per menjar. L’acord del Brexit firmat entre la UE i el Regne Unit prohibeix l’entrada a qualsevol país de la UE d’importacions personals de productes carnis o lactis.

 «Ja no se us permet entrar certs aliments a Europa, com ara carn, fruita, verdura, peix, aquestes coses», diu un funcionari de duanes a un camioner perplex. Llavors aquest pregunta si es pot quedar el pa. «No, tot serà confiscat. Benvingut al Brexit, senyor, ho sento», replica l’agent.

L’1 de gener d’aquest 2021, després del final del període de transició del Brexit, va entrar en vigor la normativa segons la qual no poden entrar a la Unió Europea productes d’origen animal com els que contenen carn o lactis. El Departament holandès de Medi Ambient, Alimentació i Agricultura (Defra) ha començat a advertir als viatgers procedents del Regne Unit que han «d’utilitzar, consumir o desprendre’s d’aquests productes prohibits» abans d’arribar a la frontera o a la mateixa frontera. A la terminal de ferris de Hook, les autoritats han penjat cartells amb imatges d’aliments diversos amb l’avís «des de l’1 de gener, no pot entrar menjar procedent del Regne Unit».

Taronges, cereals per a l’esmorzar, sucs, filets de pollastre, llaunes de tonyina, llet i talls de gall dindi són només alguns dels productes que els agents de duanes dels Països Baixos han confiscat aquestes setmanes a la terminal als conductors que miraven de creuar el port de Rotterdam cap a territori europeu des del Regne Unit. Molts conductors continuen viatjant com sempre des de territori britànic amb entrepans per al camí, però s’obliden de les duanes i queden a mercè de lleis que s’apliquen a tercers països, normes que s’apliquen també a, per exemple, Colòmbia i Moçambic: les de països no europeus, amb regles i controls específics.

Falta d’informació de Londres

Des de Duanes, el portaveu Roul Velleman explicava a l’agència Efe que «encara hi ha molta gent que no sap què està exactament prohibit, però el problema és la falta d’informació per part del Regne Unit, és incompleta i no està gaire ben explicada», per la qual cosa insta Londres a «informar els seus ciutadans, perquè aquest és el seu paper».

Fa mesos que els holandesos repeteixen el missatge, però la veu no ha corregut prou quan, a la pràctica, afecta coses tan habituals com el sandvitx de pernil i formatge que qualsevol es prepara abans de sortir de casa per matar la gana en un viatge, o fins i tot un ram de flors que un visitant porta de Londres com a gest a un conegut a Espanya. 

Reconeix Velleman que la conscienciació sobre els canvis és «cada vegada més elevada i ho anirem veient aquestes setmanes», però ironitza que, a partir d’ara, gràcies a la viralitzación del vídeo, la gent procedent del Regne Unit «ja sap que no podrà venir amb sandvitxos de pernil i formatge».

Inconscients de les regles del Brexit

Aquestes normes han sigut sempre vigents per als no europeus, que també apliquen regles similars als seus propis països, però els conductors que acostumaven a creuar sense controls el canal de la Mànega no eren conscients que el Brexit portaria aquestes regles que són quotidianes per a d’altres. «Tingui això en compte per evitar sorpreses», insisteix des dels Països Baixos.

Notícies relacionades

La Comissió Europea defensa que «béns personals que contenen carn, llet o els seus productes introduïts a la UE continuen representant una amenaça real per a la salut en tota la Unió» i justifica que els patògens que poden contenir aquests productes causen malalties animals com la febre aftosa i la pesta porcina clàssica.

La prohibició es deu al fet que aquests productes no es van produir sota supervisió de regles comunitàries. Hi ha dues excepcions: que els viatgers portin menys de 10 quilos de carn, llet o derivats des de les illes Fèroe o Grenlàndia; o que sigui menjada per a lactants o mascotes, de menys de 2 quilos i amb la presència original d’una marca registrada.