Assalt a la democràcia nord-americana

Com fer fora Trump: esmena 25 o ‘impeachment’

Malgrat que falten 13 dies perquè acabi el seu mandat, creix el clam a Washington per destituir el president

Com fer fora Trump: esmena 25 o ‘impeachment’
2
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

Malgrat que el seu mandat acaba oficialment d’aquí 13 dies, creix el clam a Washington per destituir l’encara president Donald Trump després de l’assalt al Capitoli incitat per ell mateix. A sobre de la taula hi ha dos mecanismes susceptibles de ser activats per a aquest fi: la invocació de la 25a esmena de la Constitució o l’impeachment –judici polític–.

Adoptada el 1967, la 25a esmena de la Constitució recull la normativa per transferir el poder d’un president dels Estats Units que mori, renunciï, sigui destituït o, per alguna altra raó, sigui incapaç de complir les seves funcions.

Ha sigut invocada en diverses ocasions, especialment per Richard Nixon quan va renunciar el 1974 i per presidents que es van veure obligats a traspassar temporalment el poder al vicepresident per sotmetre’s a una cirurgia. Precisament, el mes d’octubre passat, es va sospesar la possibilitat que Trump invoqués aquest procediment quan va caure malalt de Covid-19, però finalment no va decidir fer-ho.

Advertència de Pelosi

Són el líder de la minoria demòcrata al Senat, Chuck Schumer, i Nancy Pelosi, presidenta de la Cambra de Representants, els que lideren les veus que insten el vicepresident Mike Pence a recórrer a l’esmena en els últims dies del mandat de Trump. No obstant, el vicepresident Pence no hi està gaire d’acord.

Per això les amenaces de la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, que ha advertit Pence de la possibilitat d’iniciar un procés d’impeachment al Congrés davant la seva passivitat. En aquest sentit, ha indicat que el seu telèfon «no para de sonar» i que són molts els membres del partit que li han demanat que tiri endavant l’impeachment. En cas que es produís, es tractaria del segon judici polític al qual se sotmetria el president després d’haver sortit airós del primer.

Utilitzada en tres ocasions

La qüestió de la transferència de poder de mans del cap de l’Executiu va començar a interessar els legisladors a finals dels anys 1950 enmig de la decaiguda salut del president Dwight D. Eisenhower.

Però va prendre caràcter d’urgència després de l’assassinat el 1963 del mandatari John F. Kennedy. La 25a esmena va ser aprovada pel Congrés el 1965 i ratificada per les necessàries tres quartes parts dels 50 estats del país dos anys després. La secció 3 de la 25a esmena estableix la transferència dels poders presidencials al vicepresident quan el mandatari declara que està incapacitat per complir les seves funcions. La secció 4 contempla una situació en la qual el vicepresident i una majoria del Gabinet determinen que el president no és capaç d’exercir el càrrec. Aquesta secció mai ha sigut invocada.

Notícies relacionades

La secció 3 ha sigut utilitzada en tres ocasions. La primera va ser el juliol de 1985 quan el president Ronald Reagan va ser operat amb anestèsia general per extreure-li un pòlip cancerigen de l’intestí. El vicepresident George H.W. Bush va ser declarat president en funcions per unes vuit hores mentre Reagan era operat.

El president George W. Bush va transferir temporalment el poder al vicepresident Dick Cheney el juny del 2002 i juliol del 2007 mentre se sotmetia a colonoscòpies de rutina sota anestèsia. Després de l’atemptat contra Reagan el 1981, una carta invocant la secció 3 va ser escrita però mai enviada.