Lluita antiterrorista

França tanca un pas fronterer amb Espanya davant l’amenaça terrorista

  • El 6 de gener França va barrar el pas fronterer del port del Portilhon, a la Vall d’Aran, per un període indeterminat

  • Després de l’onada d’atemptats que va colpejar l’Hexàgon la tardor passada, Macron va prometre el reforç dels controls fronterers per combatre «la immigració clandestina i el terrorisme»

2
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

Després que França fos víctima d’una nova sèrie d’atemptats terroristes la tardor passada, Emmanuel Macron va prometre al novembre reforçar els controls fronterers i revisar en profunditat les normes del tractat Schengen. Una promesa que es tradueix ja en mesures concretes: França ha barrat el pas fronterer del port del Portilhon, a la Vall d’Aran. El port, que comunica Espanya amb l’Hexàgon, va quedar tancat aquest dimecres a les 20 hores per un període indeterminat.

El pas, situat al Pirineu Central, va ser clausurat per ordre de la prefectura de l’Alta Garona. La disposició, que prohibeix el pas a vehicles i vianants, serà vigent «fins a nou avís», segons indica la prefectura en un comunicat. El tancament no afectarà les forces de seguretat interior ni els serveis d’emergència; bombers, professionals sanitaris, mèdics i paramèdics degudament identificats, així com el personal encarregat del manteniment de la carretera, que estaran exempts de la veda. 

En el seu comunicat, la prefectura recorda que és possible travessar la frontera per Mèles-Pònt de Rei, la sortida natural a França des de la Vall d’Aran. Aquesta alternativa ve acompanyada d’un revés: l’alcalde de Bossòst (Lleida), interrogat per l’agència Efe, estima que el tancament perjudicarà totes les persones que necessiten desplaçar-se diàriament a l’altre costat del Pirineu. En aquest cas, el pas fronterer que es mantindrà obert es troba entre les localitats araneses de Bausen i Canejan i «s’ha de donar molta més volta per poder accedir a França».

Irregularitats i ineficàcia dels controls fronterers

Notícies relacionades

Irregularitats i ineficàcia dels controls fronterersLa decisió de l’Alta Garona està en sintonia amb la promesa macronista sobre el reforç dels controls a les fronteres dins de l’espai Schengen: «Els recents atemptats obliguen Europa a intensificar la lluita [contra el terrorisme] [...] Els actes terroristes poden ser portats a terme per persones que utilitzen els corrents migratoris», va assegurar el president francès el 5 de novembre en una visita al lloc fronterer del Pertús, a la frontera francoespanyola, abans d’advocar per la creació d’una «veritable policia de seguretat de les fronteres exteriors» i anunciar la mobilització de «4.800 policies, gendarmes i militars» per lluitar contra la immigració il·legal i les seves ramificacions terroristes.

La posició de França sobre una «reforma en profunditat» del tractat Schengen per protegir «millor les fronteres comunes», s’explica principalment per l’atac protagonitzat per Brahim Aoussaoui el 29 d’octubre. El jove tunisià, autor de l’atemptat que va acabar amb la vida de tres persones a la ciutat de Niça, va arribar de manera clandestina a Europa a través de l’illa italiana de Lampedusa. L’ordre d’expulsió de les autoritats italianes no li va impedir circular lliurement fins a arribar a territori francès. El succés va posar sota els focus les irregularitats i la ineficàcia dels controls fronterers a Europa.