Coronavirus

El Brasil supera la marca de les 200.000 morts per Covid sense cap vacunat

El Brasil supera la marca de les 200.000 morts per Covid sense cap vacunat
4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Brasil, un dels països més afectats per la pandèmia al món, va superar aquest dijous la marca de les 200.000 morts per la malaltia sense cap vacunat ni una data definida per a l’inici de la seva campanya d’immunització, segons informa Efe.

D’acord amb les dades divulgades aquest dijous pel Ministeri de Salut, amb els elevats nombres de morts i de contagis dels últims dies, que evidencien l’arribada d’una segona onada de la pandèmia sense que el país hagués superat la primera, el Brasil acumula 200.498 morts per Covid i 7.961.673 contagis. A l’actual ritme, el gegant sud-americà superarà aquest divendres la marca dels vuit milions de contagis.

Segons les dades oficials, el Brasil va registrar aquest dijous 1.525 morts per coronavirus, el major nombre des de les 1.590 comptabilitzades el 29 de juliol i la segona xifra diària més elevada des del començament de la pandèmia. També va comptabilitzar aquest dijous un rècord de 87.843 nous casos, la xifra més elevada per a un dia des de l’inici de la pandèmia.

Les xifres confirmen el Brasil, amb els seus 210 milions d’habitants, com un dels epicentres globals de la pandèmia, com el segon país amb més morts per Covid al món després dels Estats Units i com el tercer amb més casos després de la nació nord-americana i l’Índia.

Malgrat la gravetat de la situació, el Brasil encara no té data per a l’inici de la campanya d’immunització, una cosa ja iniciada per uns 50 països, entre els quals n’hi ha alguns de llatinoamericans com l’Argentina, Mèxic, Xile i Costa Rica.

Tot i que té un pla de vacunació definit i negociacions amb diversos laboratoris per adquirir 354 milions de dosis de vacunes, el Brasil no ha vacunat fins ara cap ciutadà, ja que cap farmacèutica havia registrat el seu producte davant les autoritats sanitàries o sol·licitat autorització per al seu ús.

La xinesa Sinovac és la primera a registrar la seva vacuna al Brasil

Però aquesta situació va canviar aquest dijous perquè la farmacèutica xinesa Sinovac, que té un acord amb l’Institut Butantan de São Paulo per produir al país la vacuna Coronavac, va presentar davant l’Agència Nacional de Vigilància Sanitària (Anvisa) la documentació necessària perquè el seu antídot pugui ser utilitzat al Brasil per raons d’emergència.

La petició va ser feta després que la governació de São Paulo, propietària de l’Institut Butantan, anunciés que els estudis realitzats amb 13.000 voluntaris al país van mostrar que aquesta vacuna té una eficàcia del 78%.

Durant l’anunci, el governador de l’estat de São Paulo, João Doria, va reafirmar la seva intenció d’iniciar el procés d’immunització el 25 de gener, una vegada la vacuna sigui autoritzada per l’Anvisa, que té un termini de deu dies per analitzar les dades.

Doria és el principal adversari en el camp conservador del president brasiler, Jair Bolsonaro, i un dels seus probables rivals en les eleccions presidencials del 2020.

Bolsonaro, líder de la negacionista ultradreta brasilera i que ha sigut un dels governants més escèptics sobre la gravetat de la Covid, li va respondre a Doria amb l’anunci d’importants avenços a la campanya de vacunació que pretén llançar en els pròxims dies, quan l’Anvisa autoritzi algun dels antídots.

El ministre de Salut, Eduardo Pazuello, va anunciar aquest dijous que el Brasil té 354 dosis de vacunes contra la Covid-19 confirmades per al 2021 i va assenyalar que la campanya d’immunització pot començar aquest 20 de gener, abans que a São Paulo.

El Brasil va adquirir 354 milions de dosis de vacunes

A més dels 212,4 milions de dosis de la vacuna d’Oxford ja adquirides i de les 42,5 milions de dosis de l’immunitzant produït pel consorci Covax Facility de l’OMS, el Ministeri de Salut va decidir comprar a l’Institut Butantan 100 milions de dosis de la vacuna xinesa.

El cap de la cartera de Salut també va explicar que, de les dosis negociades de la vacuna d’Oxford, dos milions arribaran importades des de l’Índia en els pròxims dies perquè el país pugui iniciar la seva campanya de vacunació una vegada l’antídot sigui aprovat.

Unes altres 100,4 milions de dosis de la vacuna d’Oxford seran produïdes en el primer semestre per la Fundació Owaldo Cruz (Fiocruz), el centre més gran d’investigació mèdica de Llatinoamèrica i vinculat al Ministeri de Salut del Brasil, que també produirà 100 milions de dosis en el segon semestre.

Pazuello va confirmar, a més, la compra de tres milions de dosis de la vacuna Janssen, que va ser el màxim ofert per la farmacèutica Jhonson & Johnson al Govern brasiler i que seran entregats en el segon semestre, depenent dels registres.

No obstant, va descartar la compra de la vacuna de Moderna pel seu elevat cost, ja que cada dosi sortiria a uns 37 dòlars i se’n necessitarien dues, i s’hi suma que l’immunitzant no arribaria al país fins a l’octubre.

Notícies relacionades

Pazuello tampoc es va veure gaire optimista amb la compra de la vacuna de Pfizer per les exigències imposades per aquesta farmacèutica.

Segons va explicar el ministre, el cost de cada dosi de la vacuna d’Oxford és de 3,75 dòlars i el de la Coronavac, d’uns 10 dòlars. «Això [la pandèmia] és una guerra i necessitem utilitzar totes les armes necessàries com ha de ser. És el moment en què el país ha d’estar el més unit possible, el moment en què la salut no pot tenir banderes, no pot tenir partit, no pot tenir ideologia. Estem parlant de brasilers», va assenyalar Pazuello.