Cop al líder opositor

La UE deixa de reconèixer Guaidó com a president «encarregat» de Veneçuela

  • En un comunicat, Brussel·les es limita a afirmar que no reconeix les eleccions legislatives del mes passat i que continua mostrant el seu recolzament al líder opositor

  • En el text s’insta a un «procés inclusiu de diàleg i negociació» com a via per arribar a una solució política a la crisi que viu el país sud-americà

1
Es llegeix en minuts

La Unió Europea (UE) ha mostrat el seu recolzament avui a treballar amb el líder opositor veneçolà Juan Guaidó per celebrar eleccions «creïbles, inclusives i democràtiques», però ha evitat tractar-lo com a president encarregat, després que el Govern del president Nicolás Maduro assumís ahir el control de l’Assemblea Nacional.

«La UE mantindrà el seu compromís amb tots els actors polítics i de la societat civil que lluiten per tornar la democràcia a Veneçuela, inclòs en particular Juan Guaidó i altres representants de l’Assemblea Nacional sortint, elegida el 2015, que va ser l’última expressió lliure dels veneçolans», han expressat els Vint-i-set en un comunicat.

La UE ha reiterat el seu rebuig de les eleccions del 6 de desembre perquè «no van complir els estàndards internacionals per a un procés creïble» i «hi va haver falta de pluralisme polític», per la qual cosa ha lamentat «profundament» que l’Assemblea Nacional assumís ahir el seu mandat «sobre la base d’aquestes eleccions no democràtiques».

El chavisme, que governa a Veneçuela des de 1999, va reprendre ahir el control del Parlament, nomenant com a nou cap de l’Assemblea Nacional l’exministre d’Informació Jorge Rodríguez, després d’haver obtingut 256 dels 277 escons en les eleccions de desembre, en les quals no van participar els líders dels principals partits opositors.

Diputats antichavistes

Malgrat això, l’oposició que lidera Guaidó va anunciar ahir la prolongació, per un any, de les funcions dels diputats antichavistes, sota la figura de la Comissió Delegada, una instància contemplada a la Constitució per operar només durant els períodes vacacionals dels diputats.

Notícies relacionades

En el seu comunicat d’avui, els Vint-i-set diuen que «Veneçuela necessita urgentment una solució política per acabar l’actual impàs, a través d’un procés inclusiu de diàleg i negociació, que porti a un procés creïble, inclusiu i democràtic». En aquest sentit, ha demanat a les autoritats i líders veneçolans que «prioritzin els interessos del poble de Veneçuela i s’uneixin urgentment per iniciar un procés de transició» al país.

«La UE està preparada per donar suport a aquest procés», han dit els Vint-i-set i el portaveu de l’alt representant per a la Política Exterior de la UE, Josep Borrell, ha especificat que Brussel·les està disposada a «comprometre’s amb «Juan Guaidó i els altres representants de l’Assemblea Nacional sortint».