Xina

La policia de Hong Kong arresta uns 50 polítics opositors i activistes

Les detencions es produeixen per suposades violacions de la nova llei de seguretat nacional

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Avui la policia de Hong Kong ha arrestat mig centenar de polítics opositors i activistes per la seva suposada violació de la polèmica llei de seguretat nacional, segons va informar la premsa hongkonguesa i reporta EFE.

Molts dels opositors, entre ells diversos exdiputats, van ser detinguts per la seva participació en les primàries del bàndol demòcrata el mes de juliol passat de cara als comicis legislatius de setembre, que van ser finalment posposats per les autoritats amb el pretext de la pandèmia de coronavirus.

Es tracta de la detenció més nombrosa des que va entrar en vigor, el 30 de juny passat, la controvertida llei de seguretat nacional, que pena fins a amb cadena perpètua supòsits de secessió o de confabulació amb forces estrangeres.

El Partit Democràtic va assegurar a través del seu perfil a la xarxa social Twitter que la policia va considerar la campanya demòcrata per intentar aconseguir la majoria en el parlament hongkonguès «un acte de subversió que viola la llei de seguretat nacional».

Entre els detinguts hi ha els exdiputats Leung Kwok-Hung, Gary Fan, Lam Cheuk-ting, Chu Hoi-dick, Au Nok-hin, Alvin Yeung, Wu Chi-wai, James To i Andrew Wan. L’organitzador de les primàries, Benny Tai, també va ser un dels arrestats, així com Robert Chung, director executiu de l’Institut d’Investigació d’Opinió Pública de Hong Kong (PORI, pel seu acrònim en anglès), empresa que va proporcionar la tecnologia necessària per portar les votacions a terme.

El número dos del PORI, Chung Kim-wash, ha assenyalat avui a l’emissora Commercial Radio que avui la policia s’ha posat en contacte amb ell perquè ajudés amb les investigacions.

D’altra banda, avui la investigadora sobre la Xina de l’organització de defensa dels drets humans Human Rights Watch Maya Wang ha afirmat que «el Govern xinès ha decidit celebrar el 2021 amb les detencions de més de 50 destacats activistes prodemocràtics a Hong Kong, esborrant així les restes d’aparença democràtica que quedaven a la ciutat».

Notícies relacionades

«Una vegada més, Pequín no aprèn dels seus errors a Hong Kong: la repressió genera resistència, i milions de hongkonguesos continuaran amb la seva lluita pel seu dret al vot i a presentar-se com candidats a un govern elegit democràticament», va dir.

Des de l’entrada en vigor de la controvertida llei de seguretat –dissenyada i imposada per Pequín– s’han succeït nombroses batudes policials i detencions d’activistes, davant la qual cosa alguns d’ells han optat per exiliar-se per mirar d’evitar represàlies per activitats que, sota la nova legislació, podrien ser constitutives de delicte.

Temes:

Xina Hong Kong