Congrés dels Treballadors

Kim Jong-un admet davant el partit únic que el país passa penúries econòmiques

El líder nord-coreà crida a la unitat nacional i autosuficiència per superar un 2020 marcat per tres tifons i el coronavirus

4
Es llegeix en minuts

El líder nord-coreà, Kim Jong-un, va inaugurar el congrés del partit únic de Corea del Nord, el dels Treballadors, segons ha informat avui la propaganda estatal, admetent les penúries econòmiques que pateix el país i obviant tota menció directa als Estats Units en un moment en què el diàleg sobre desarmament segueix en punt mort.

«La manera més segura i ràpida d’afrontar els múltiples desafiaments que encarem ara és esforçar-nos al màxim per enfortir el nostre propi poder i la nostra capacitat d’autosuficiència», va dir Kim en la seva al·locució, pronunciada dimarts però reproduïda avui íntegrament per l’agència KCNA i el diari ‘Rodong’.

Aquesta va ser la proposta de Kim després d’admetre que els resultats del pla quinquennal aprovat en l’anterior congrés del 2016 «van quedar en la majoria de les àrees molt per sota de l’esperat» i que el país passa pels seus «pitjors dies».

Un any de dificultats

Tot i que parlar en termes negatius és un gest poc habitual per al règim, ja és la segona vegada que el líder nord-coreà admet les dificultats per les quals està passant el país, afectat el 2020 pel pas de tres tifons i els efectes de la pandèmia de la Covid-19.

En el 75 aniversari de la fundació del Partit dels Treballadors, celebrat el 10 d’octubre passat, Kim va reconèixer entre llàgrimes les carències que estan encarant els ciutadans d’un país ja per si mateix afectat per sancions internacionals i que a més va tancar amb pany i clau les seves fronteres a l’inici de la pandèmia.

Això ha reduït al mínim la inversió exterior i l’intercanvi comercial (alguns informes ja esmenten escassetat de productes bàsics als supermercats de Pyongyang) i sembla estar empenyent l’hermètic país a la pitjor crisi des de la terrible fam de finals de la dècada dels noranta del segle passat.

El líder suprem va parlar en la sessió inaugural del vuitè congrés del Partit dels Treballadors, en què es presentarà un nou pla econòmic a cinc anys, de l’existència d’obstacles «externs i interns» en el desenvolupament econòmic del país, sense oferir més detalls.

De la mateixa manera va parlar de proposar noves estratègies per aconseguir «la reunificació nacional i promoure les relacions exteriors», sense precisar res més.

Silenci entorn de Biden

Tal com molts preveien, Kim no va fer menció directa als EUA en el seu discurs, una cosa habitual en aquesta cita política, la més important del país però centrada a dissenyar polítiques internes i reestructurar l’organigrama del règim.

En tot cas, i en vista de l’imminent canvi de Govern a Washington, s’espera que l’esdeveniment doni claus sobre el programa d’armes del règim i els seus plans al terreny diplomàtic, on ha guardat silenci en els últims mesos, fins al punt de no esmentar ni tan sols la victòria electoral de Joe Biden en les presidencials nord-americanes.

Després de tres cimeres entre Kim Jong-un i l’encara president dels EUA, Donald Trump, les converses sobre desnuclearització estan en punt mort després del fracàs de la cimera de Hanoi del 2019, en què Washington va considerar insuficient l’oferta de desarmament de Pyongyang i es va negar a aixecar sancions.

Una cita envoltada de secretisme

Per motius desconeguts, aquesta vegada l’opac règim ha mantingut en secret la data exacta de l’inici del congrés i només va indicar que seria «a principis de gener».

Segons els mitjans estatals, unes 5.000 persones, entre delegats i cúpula del partit, i uns 2.000 convidats prenen part en el concili, que supera les xifres del 2016.

Les fotos publicades van mostrar Kim inaugurant el congrés a la Casa de la Cultura 25 d’abril de Pyongyang davant un auditori ple en què ningú va lluir mascareta.

El país ha dit a l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que ha testat gairebé 12.500 persones i que encara no ha detectat un sol cas de Covid-19.

Tot i així, els seus protocols de prevenció continuen resultant un misteri, ja que els mitjans nord-coreans mostren habitualment ciutadans utilitzant mascareta en exteriors o equips de desinfecció vestits amb vestits protectors.

¿Un ascens per a Kim Yo-Jong?

Més enllà de les especulacions sobre si el règim reprendrà les proves d’armes una vegada Biden prengui possessió per mirar de forçar un reinici de les negociacions o optarà per una via diferent, aquest congrés també planteja la possibilitat que la germana del líder, Kim Yo-jong, pugi en l’escalafó del partit.

Kim Yo-jong, integrant del buró polític que aquest any ha guanyat encara més protagonisme erigint-se en moltes ocasions en portaveu del règim, de moment ha sigut designada com a part del presídium per a aquest congrés.

Notícies relacionades

Imatges per satèl·lit indiquen que el règim prepara una desfilada per posar punt final a l’esdeveniment, la data de tancament del qual es desconeix.

En cas de durar quatre dies, igual que el 2016, la cita acabaria el dia de l’aniversari de Kim Jong-un, en el que seria un gest dirigit a reforçar la seva figura i la lleialtat al partit en temps de penúria.