Irlanda entra en el seu tercer confinament i tanca les escoles tres setmanes

El ministre de Sanitat irlandès creu que l’anomenada soca britànica del coronavirus SARS-CoV-2 podria representar fins al 25% dels nous casos de Covid

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

La tornada a les aules a Irlanda després de l’aturada nadalenca, fixada inicialment per a aquest dilluns, es retardarà durant almenys tres setmanes més, una mesura que precedirà altres restriccions previstes pel Govern per frenar l’augment de casos de coronavirus.

L’Executiu de Dublín ha confirmat aquest dimecres que introduirà durant els pròxims dies de manera progressiva un tercer confinament, davant l’arribada d’una tercera onada de Covid-19 que ha creat una situació «tan greu» com la del començament de la pandèmia el març passat.

El ministre de Sanitat, Stephen Donnelly, ha indicat que l’anomenada soca britànica del coronavirus SARS-CoV-2 podria representar fins al 25% dels nous casos de Covid, el nombre del qual s’ha disparat en aquest país des del final del segon tancament el passat 2 de desembre.

L’augment de contactes durant el Nadal i el fet que la nova variant és més contagiosa ha situat el nombre de contagis diaris per sobre dels 5.000, davant els poc més de 200 de registrats fa un mes.

«Hem d’aplanar la corba una vegada més», ha declarat el primer ministre irlandès, el centrista Micheál Martin, al detallar les noves restriccions que s’afegeixen a l’estat d’alerta 5, el més alt, ja en actiu des del passat 26 de desembre.

Cessament de la «construcció no essencial»

A més del tancament dels centres educatius de primària i secundària, «la construcció no essencial» cessarà la seva activitat a partir d’aquest divendres fins a, almenys, el 31 de gener.

D’acord amb les condicions del nivell 5, el comerç no essencial ha pogut operar amb vendes sota «reserva i recollida» en botiga, tot i que des d’aquest dijous tancarà completament les seves instal·lacions i només podrà entregar a domicili.

«Estem davant una batalla contra un virus mortal i canviant, el confinament que introduïm avui està pensat per fer front a aquesta situació. Llevat que vostè tingui una feina absolutament essencial ha de quedar-se a casa», ha insistit Martin.

L’hostaleria, que va cessar les seves activitats en interior fa dues setmanes, continuarà oferint serveis per emportar, si bé gimnasos i centres religiosos tancaran les portes.

Respecte a la mobilitat, la ciutadania no pot creuar altres comtats, llevat que exerceixi un treball essencial, ni rebre visites als seus domicilis, mentre que l’activitat física es redueix a un límit de cinc quilòmetres.

Notícies relacionades

El Govern de Dublín, de coalició entre centristes, democristians i verds, també començarà aquest dissabte a demanar tests PCR negatius als viatgers que arribin a aquest país procedents del Regne Unit i Sud-àfrica, origen d’una altra variant del coronavirus.

L’Equip d’Emergències de Salut Pública Nacional ha informat aquest dimarts que es van registrar 17 noves morts des de l’1 de gener, cosa que va deixar el nombre de morts en 2.282, mentre que s’han detectat 5.325 nous contagis, fins a un total de 113.322.