Estats Units

Les eleccions al Senat a Geòrgia se celebren sense incidents per destacar

El president Donald Trump denuncia suposades irregularitats en la jornada electoral

Les eleccions al Senat a Geòrgia se celebren sense incidents per destacar
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les eleccions a Geòrgia per dos escons al Senat nord-americà prosseguien aquest dimarts sense incidents i amb l’advertència de les autoritats que els resultats podrien tardar «un parell de dies» a conèixer-se, segons informa Efe.

La importància de les eleccions rau en el fet que d’aquestes dependrà si el president electe, Joe Biden, haurà de lidiar amb una majoria opositora al Senat durant els primers dos anys del seu mandat.

L’encarregat del sistema de votació de Geòrgia, Gabriel Sterling, va declarar als periodistes que, si anés a apostar, diria que els resultats finals no es coneixeran en un parell de dies. «Anticiparia que serien un parell de dies» el que es tardarà, va dir Sterling, que es va negar a projectar la possible participació.

El funcionari va dir que les escasses cues i curts temps d’espera que es registren en molts centres de votació en aquesta segona tornada no són indicis d’una participació baixa, sinó que podrien respondre a l’eficiència dels treballadors electorals.

A Geòrgia hi ha 7,6 milions de votants registrats, dels quals uns 4,8 milions van participar en les eleccions del novembre. En aquestes eleccions, més de 3 milions de persones van votar anticipadament, pels quals a priori s’esperava una elevada participació.

Trump, que ha convertit aquestes eleccions en un nou referèndum sobre la seva gestió i que insisteix que és objecte d’un frau que no ha demostrat, va denunciar en el seu compte de Twitter suposades irregularitats en la jornada electoral a Geòrgia. «Estan arribant informes del dotzè districte del Congrés de Geòrgia que [les màquines de votació de] Dominion Machines no estan funcionant a certs feus republicans durant més d’una hora», va escriure Trump fent-se ressò de presumptes fallades denunciades pel representant republicà Rick Allen. «Deixen els vots en caixes tancades, tant de bo els comptin», va afegir Trump, que ha muntat nombroses teories conspiradores per justificar el seu fracàs en les eleccions del 3 de novembre.

El secretari d’Estat de Geòrgia, el republicà Brad Raffensperger, va rebutjar aquestes acusacions de Trump i va assegurar que es van presentar problemes de programació en «una petita quantitat» de dispositius per iniciar les màquines de votació i en «algunes» targetes per activar les màquines de pantalla tàctil.

Tots els problemes «es van resoldre a les 10.00 hores. En cap moment es va aturar la votació, ja que els votants van continuar emetent vots amb paperetes d’emergència», va assegurar el funcionari.

Notícies relacionades

En les eleccions d’aquest dimarts, el demòcrata Raphael Warnock, un pastor d’una església d’Atlanta en la qual va predicar el líder dels drets civils Martin Luther King, assassinat el 1968, s’enfronta a la senadora republicana Kelly Loeffler, que es presenta a la reelecció. En l’altra contesa, el demòcrata Jon Ossoff, un exfuncionari legislatiu i periodista, competeix per un lloc al Senat federal amb David Perdue, que també es presenta a la reelecció. En les dues conteses les enquestes donen un lleuger avantatge als candidats demòcrates, però amb una diferència de menys de tres punts percentuals.

En la votació del novembre, els republicans es van assegurar 50 escons al Senat i els demòcrates van augmentar-ne un als que tenien, per aconseguir-ne un total de 48. Si els candidats demòcrates guanyessin aquest dimarts a Geòrgia, hi hauria un empat de 50 escons que deixaria les decisions transcendentals en mans de la vicepresidenta electa, Kamala Harris, que tindrà el vot de desempat en la seva qualitat de presidenta del Senat.